Време за четене: 2 минути

oleanderОлеандър, Зокум (Nerium oleander L.)
Семейство Олеандрови (Apocynaceae)

Олеандерът произхожда от Средиземноморието. Известен е още и с имената Зокум и Лян. На височина достига до 2 – 3 метра, като с времето и при оформяне, този храст се оформя като дръвче. Листата са издължени и лъскави зелени или пъстри. Цъфти през лятото с големи ароматни бели, розови, жълти или оранжеви цветове.

Място: Олеандерът предпочита директната слънчева светлина. През лятото понася високите температури и е най-добре да се изнесе на открито, докато през зимата му осигурете светло място с температури не по-ниски от 10 градуса. Тъй като на размери достига до 2-3 метра, това растение по-скоро спада към градинските, отколкото към стайните. Но за нашите климатични условия (с изключение на Югозападна България), зимуването навън е пагубно за Олеандъра.

Грижи: По отношение на въздушната влажност, Олеандерът не е взискателен. Поливането през лятото е обилно, а през зимата – пестеливо.oleander

Почвеният субстрат следва да бъде хранителен – градинска почва, добре угнил оборски тор и пясък в равни пропорции. При всички случаи почвата трябва да бъде водопропусклива. Осигурете и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.

Размножаване: Чрез вкореняване на резници в пясък при температура около 20 градуса. Можете и да вкорените във вода, но имайте предвид, че лесно загнива.

Съвет на градинаря: Растението е отровно! Използвайте ръкавици!