Време за четене: 2 минути
Препаратите за почистване, които се продават за кухня и баня несъмнено са ефикасни в борбата с мазнини, петна от изгоряло и други упорити замърсявания. За съжаление тези почистващи препарати съдържат токсични съставки, които са опасни за нашето здраве и могат да предизвикат алергии, да раздразнят кожата и не са препоръчителни за ползване от хора, страда щи от астма и други респираторни заболявания.

кухнята евтино

Почистване на кухненската мивка

Тази рецепта работи еднакво добре както за порцеланови мивки, така и за метални. Можете също да я позлвате и за почистване на плочките над мивката, готварската печка и в банята.

Необходими съставки:

  • Сол
  • Сода за хляб
  • ½ лимон
  • Бял оцет (най-евтиният вид от супермаркета ще свърши чудесна работа)

Инструкции:

Смесете равни части сода за хляб и сол като 2 супени лъжици с връх ще са достатъчни за мивка с едно корито. Поръсете равномерно мивката. Изстискайте сока на лимона колкото се може по-раномерно върху дъното на мивката. Ще видите как се образува пяна от содата и лимоновия сок. Не бързайте да изхвърлите кората на лимона – използвайте я, за да натъркате стените. Вземете стара гъба за чинии и с грубата и страна изтъркайте петната и мазнините от кухненската мивката. Пригответе си разтвор от 1 част оцет и 2 части вода и изплакнете цялата мивка от содените остатъци.

Почистване на кухненския абсорбатор

От изпаренията и пръските от готвене по абсорбатора остават мазни следи, които обикновено са трудни за почистване, когато изсъхнат. За да избегнете ползването на силни и токсични препарати, опитайте следната рецепта:

Необходими съставки:

  • Сода за хляб
  • Бял оцет
  • Силен течен сапун, или препарат за миене на чинии

Инструкции:

В малка купа смесете добре 1 с.л. сода, 2 с.л. течен сапун и четвърт ч.ч. оцет и разбъркайте добре. Нанесете с гъба тази смес върху абсорбатора и изчакайте 20 минути. Избършете повърхността с влажна кърпа. Ако някъде има засъхнали мазни петна можете допълнително да ги намажете с каша от сода за хляб и вода, да изчакате 20 мин. И да ги премахнете с четка или гъба.

Почистване на котлоните на готварската печка

Проста рецепта, която ще ви помогне да се справите с мазните петна и нагара по котлона в кухнята.

Необходими съставки:

  • Сода за хляб
  • Препарат за миене на съдове

Инструкции:

Разбъркайте равни части сода и препарат за съдове до получаване на еднородна смес. Навлажнете котлоните с мокра кърпа и нанесете кашата върху тях. След 20 минути изтъркайте повърхността с меката част на гъба, за да не надраскате плочата. Избършете котлоните с влажна кърпа. Ако е необходимо повторете процедурата.