Време за четене: 2 минути

ValerianaДилянка (валериана) (Valeriana officinalis L.)

Многогодишно тревисто растение с късо коренище и многобройни светлокафяви сочни корени, притежаващи силна характерна миризма. Има 1-1,5 високо, голо, надлъжнонабраздено, кухо стъбло. Листата са едроназъбени. Цветовете са бледорозови, бели и лилилави и са събрани в сложни щитовидни или метличести съцветия. Плодът е светлокафяв с хвълчилка. Цъфти май – юни.

Расте по влажни сенчести места из горите и храсталаците в цялата страна докъм 1500 м. надморска височина.
Използват се корените заедно с коренищата (Radix Valerianae; Rhizoma cum radicibus Valerianae).
Съдържа около 0,5 – 2 % етерично масло с главна съставка борнилизовалерианат, на който се дължи специфичната миризма, а също борнеол, лимонен, камфен, изовалерианова киселина и др. Най-голямо значение за седативното действие на дрогата имат т.н. валепотриати (триестерни производни на иридоидите). Наред с това за седатевното действие значение имат и съдържащите се монотерпенови алкалоиди валерианин, актинидин и др.

Валерианата подтиска възбудимостта на централната нервна система, намалява гърчовите пристъпи, засилва действието на сънотворните средства. Валерианата отслабва спазмите на гладката мускулатура, регулира дейността на сърцето.
Използва се като успокояващо средство при неврози, при повишена възбудимост на нервната система, при Базедова болест (като помощно средство), при климактерични нервни нарушения, хистерия, при безсъние, мигрена, сърдечна невроза и др. Използва се още при начални стадии на хипертонична болест, при спазми на стомашно – чревния тракт, на жлъчните пътища и др.

От корените на валерианата съществуват готови фармацефтични препарати – тинктури, таблетки, гъст екстракт и др., които се назначават от лекар.
В домашни условия от корените на валерианата се приготвя студен извлек – 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 250 мл. вода и се оставя да кисне в продължение на 24 часа. Приема се по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно. При повишена нервна възбуда и безсъние се пие чай от корени на валериана по 1/3 – 1/2 чаша 2-3 пъти дневно.

Важни правила за билките и тяхното използване