Време за четене: 2 минути
Валота - Vallota

Валота – непретенциозна и лесна за отглеждане от начинаещи цветари

Валота (Vallota)
Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

Валота произхожда от Южна Африка, като родът включва само 3 вида. Валотата много прилича на амарилисите и често се бърка с тях.

Наричат Валотата още „летен амарилис“. Най-съществената разлика с амарилисите са много по-дребните луковички. Наземната част на височина достига до 50 – 60см. Листата са силно издължени, тъмнозелени на цвят и дълги около 30 см.

Цветовете са разположени на изправени дръжки, съставени са от по 6 червени венчелистчета и цветовете на брой достигат до 10 броя на цветонос. Трайността на цветовете е около седмица, като едновременно се отварят по 2 – 3 цвята. По този начин се получава един сравнително продължителен цъфтеж.

При правилно отглеждане, Валота може да цъфти два пъти – през пролетта и през есента. Когато цъфтежа е предизвикан през лятото, той е еднократен за годината.

Място: По отношение на светлината, Валотата се чувства най-добре на директно слънчево греене, но понася и полусянка.

На мястото, където съхранявате Валотата през зимата, температурата не бива да пада повече от 10 градуса. През лятото е добре саксията с Валота да се изнесе на балкона или в градината на добре осветено място.

Грижи: През горещите летни дни Валотата се полива обилно. Желателно е поливането да се прави след като почвата леко засъхне. През зимата, когато е желателно да се осигури зимен покой, поливането се прекратява постепенно.

Както при повечето луковични цветя, Валотата също предпочита въздухо- и водопропусклива почва. По този начин излишната вода се оттича в подложкатта. Също така добра идея е да се осигури добър дренаж на саксията.

Подходящ за Валота почвен субстрат е съставен от чимовка, добре угнил оборски тор и пясък в равни количества.

Размножаване: Най-лесно Валота се размножава с детки от майчината луковица. Луковиците се засаждат с връхчета над почвата – около 1/3 от луковицата е добре да е над почвата.

Детките не цъфтят по-рано от втората – третата година.

Съвет на градинаря: Зимуването на Валотата може да стане или в саксията при постепенно спиране на поливането или с изваждане на луковичите и съхранението им на сухо и прохладно място.

При зимуване в саксия се образуват много детки. Така се стимулира цъфтежа на Валота два пъти в годината.