Време за четене: 4 минути
Лимон(Citrus limon (L.) Burm.f.)
Лимон(Citrus limon (L.) Burm.f.)
Семейство Седефчеви (Rutaceae)

Листата на обикновения и едроплодния лимон имат по-нежна стуктура от другите си събратя в семейството на цитрусовите. Изложени изведнъж под пряко слънце още през май фотосинтезата им спира.

Място: За лимона най-благоприятни условия за нормална физиологична и репродуктивна дейност има под пъстрата сянка на овощни и декоративни видове. Подходящи са места и под лозници. Никога директно на плочника. Дървото е особено чувствително и към въздушни течения.

Груба грешка е да се разполагат цитрусовите дръвчета пряко на плочник или открит балкон. Слънцето нагрява бетона, а нагорещеният въздух може да „събори“ всички плодни пъпки, цветове, завръзи и млади плодчета.

Ако плочникът и откритата тераса са единствената възможност, над дръвчето трябва да се постави засенчващ екран от тензух, тюл или друга лека материя. Плочките трябва да се покрият с водозадържаща материя, която редовно да се полива с вода (например горски мъх, мокет и т.н.).

Поливане: Водата и торовете се дават внимателно. Разполагането му на сянка не изключва поливането, но и излишната вода е вредна. Полива се, когато почвената повърхност на около 2 см е почти суха. Водата трябва да е престояла. Ако има подложка трябва да се следи дали се пълни с вода и ако е така да се премахне водата. В противен случай рискуваме да загният корените.

През лятото е необходимо обилно торене – или шербетуване или торова течност за листа.

Грижи: През септември фотосинтезата продължава с пълна пара. Тогава дръвчетата се изнасят от сянката. Пренасят се на открита тревна площ, за да се избегне формиране на на изнежени листа и за да продължи фотосинтезата. Именно през септември – октомври, поради по-мекото слънчево греене и постепенно повишаващата се атмосферна влажност, растежът и фотосинтезата на цитрусите достига оптимума си.

През октомври поливките постепенно се разреждат, за да спре растежът и да се подготви дръвчето за хладно презимуване (0-12 градуса). Спира се и торенето. Внасят се у дома преди първите слани.

Най-добре е температурата в топлите изби, стаите, коридорите, където ще презимува лимона да се поддържа 5-8 градуса. листата да се пръскат периодично с чиста преварена вода, а почвата да се полива умерено, не по-често от 3 дни.

Често листата на лимона жълтеят и окапват. Причини за това може да са недостиг на микро или макроелементи и неправилен воден режим. Жълтеенето изасъхването по края на листната петура се получава най-често, когато не достига калий.

Подхранете със специален тор. Препоръчваме ви следните торове: Девиферти-флора – 10 мл в 1 л вода и с този разтвор всяка седмица се полива лимоновото дръвче; Лактофол за цветя – 10 мл на 2 л вода или Лазал Н – 15 мл за 2 л вода, почвата се полива през две седмици.

Листата на лимона живеят две години. Ако сте осигурили нормалните му условия за живот е нормално и естествено да окапват от клончетата. Нови се образуват главно през пролетта Така че това не трябва да ви смущава.Освен това е нормално от 3 до 17 процента от цъфналите цветове да окапят, ако няма други сериозни причини.

Важно е да се знае също така, че до узряването на плодовете минават 150-170 дни. Дръвчето плододава нормално, когато на един завръз се падат по 10-15 листа. Той цъфти през годината няколко пъти – от февруари до октомври. Не оставяйте зрелите плодове на дръвчето. Те го изтощават и пречат да се формират нови пъпки.

Размножаване: Лимонът се размножава чрез резници, въздушни отводи и присаждане.

Чрез резници – се размножава през цялата година, но най-добре е юли-август. Вземат се полувдървени клонки от млади растения с дължина 8-10 см (4-5 листа), като долният отрез се прави на 2-3 см под коляното, а горният на 1 см от последния лист. Резниците се вкореняват за 25-30 дни в пясък, под стъкло при 18-20 градуса. Ако използвате коренообразуващ стимулатор става по-бързо и сигурно.

Чрез въздушни отводи – това е много сигурен и предпочитан начин На полувдър-веснена (2 годишна) клонка се обелва кората във формата на пръстен с дебелина 1 см. Нахлузвате отворена от двете страни найлонова торбичка и я привързвате плътно на 10-15 см под обелената кора. Напълвате я с торф, така че пръстенчето да попадне в средата и отгоре я прикрепяте по-свободно, за да поливате.След около 25-30 дни на обеленото място се образува калус, а по-късно и корени.

Сваляте торбичката, отрязвате клонката под мястото на образувалите се корени и засаждате в лека почвена смеска в неголяма саксия.

Чрез присаждане – състои се в облагородяване на 2-3 годишни семеначета от лимон или портокал.Семената се засяват непосредствено след изваждането им от плода.

Присаждането се прави на пъпка от юни до август Предимството на този метод е, че дивите подложи индуцират по-силен растеж и растенията стават по-студоустойчиви.

Семенно размножени, те са по-дълготрайни, лесно се приспособяват към условията, но раждат след 8-12 години. Ако семеначетата се облагородят с плодоносещи растения могат да започнат да цъфтят 2-3 години след облагородяването. За подложка служат растенията, получени от семена, а за присадка културните сортове. Лимонът може да се присажда по всяко време на годината, но най-успешно е през есента или пролетта.

Младите лимонови растения се засаждат в глинени или пластмасови саксии или дървени съндъчета с по-малки размери, запълнени с богата почвена смес, съставена от равни части: добре разложена оборска тор, почва (чимовка) и пясък. Вместо пясък може да се използва обогатен перлит, зеолит, керамзит.

При прехвърляне в по-голяма саксия се спазва следното правило – диаметърът на съда да бъде близо една трета от височината на растението. При преместването му в новия дом се отнема близо една трета от стария субстрат и се прибавя нова смес, като се пази кореновата система.

След седмата година пресаждането се извършва на 2-3 години, а след 20-та – през 4-5 години.Ако лимоновото растение е с тъмнозелени листа, цъфти обилно и е отрупан с достатъчно плодове, значи се чувства добре. Не подценявайте резитбата за формиране, филизенето, пензирането, резитбата за позмладяване на короната.

Формирането на короната на лимоновите дръвчета започва още първата година. Чрез прищипване и резитба се създават нискоразклонени растения с правилно разположени скелетни клони в короната.

Мнението, че лимона не трябва да се реже е неоснователно.

През лятото цитрусът се отглежда на открито. За да има повече завръз, помогнете му с изкуствено опрашване. Когато завръзите започнат да наедряват, увеличете поливките, това ще ги задържи.

През първата половина на лятото подхранвайте, за да се увеличи захарното съдържание на плодовете и да се намали горчивият вкус, който имат при отглеждане в стайни условия. Когато есенните температури паднат до 3-4 градуса се прибира в къщи. Зимува на светло място при 6-7 градуса температура и рядко се полива. Не бива да се държи до южни прозорци.

Разместването му от едно място на друго през зимата е недопустимо.

Младите растения се прехвърлят през пролетта на 2-3 години в по-големи съдове, а по-старите на 3-5 години. Важно е прехвърлянето да не става в много по-големи съдове за да нараства кореновата система пропорционално с надземната част. Не бързайте а ги адаптирайте постепенно към съда, в който ще живеят.