Време за четене: < 1 минута

ВишнаВишна (Prunus cerasus L. (Cerasus vulgaris Mill.))
Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Високо до 8 м. дърво със широка корона. Листата са продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни, 5-10см. дълги и 3-5см. широки. Цветовете са бели, 2-3 см. в диаметър, събрани по 2-4 в сенниковидни съцветия в основата с дребни листа. Плодовете са сферични, червени, костилкови. Цъфти април – май.

Вирее из цялата страна до 1500 м. надморска височина.
За лечебни цели се използват дръжките на зрелите плодове на Stipites Cerasorum.
Съдържа танини, флавоноиди, кумарин, органични киселини, захари и др. Плодът и плодните дръжки се използват като сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

В народната медицина се използват предимно дръжките. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 гр. вишневи дръжки, които се кипват в 1 л. вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг. вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 мин.по-късно плодовете се пасират. Напитката се изпива за едно денонощие.
Приготвят се и водно – спиртни извлеци на сиропи от плодовите дръжки и от плодовете, които също оказват пикичогонно действие.