Време за четене: 1 минута

AspidistraАспидистра (Семейно щастие) (Aspidistra elatior)
Семейство Аспарагусови (Asparagaceae )

Това много популярно растение произхожда от Източна Азия (Япония), където расте в прохладните гори. Аспидистрата е изключително непретенциозно и лесно за отглеждане стайно растение. Листата са месести и на дължина достигат до 70 см. Цъфти рядко с дребни лилави и кафеникави цветчета без особена декоративна стойност. Особено красив е сорта Aspidistra variegata, чийто листа са на бели и жълтеникави ивици. Този сорт е и малко по-претенциозен за отглеждане.

Място: Аспидистрата не обича директните слънчеви лъчи. Идеалното място за нея и на сенчесто или полусенчесто. Температурите се движат в диапазона от 12-13 до 20 градуса. Като цяло без проблем ще понесе и по-високи и по-ниски температури.

Грижи: Поливането на Аспидистрата е умерено и зиме и лете. Водата следва да е мека или не много твърда. Не обича високата въздушна влажност.
Почвата е добре да бъде варовикова, но растението е изключително непретенциозно по отношение на почвения субстрат. Въпреки това осигурете пропусклива почва с добър дренаж за оттичане на излишната вода.
През лятото можете да наторите един – два пъти с тор за листно декоративни растения. Aspidistra variegate не се тори.

Размножаване: Най-лесно Аспидистрата се размножава чрез разделяне на майчиното растение. Това правете много внимателно, тъй като един от начините да загубите Аспидистрата е неправилното и пресаждане. Отделените издънки е добре да имат поне 2-3 листа.

Съвет на градинаря: Подходящо стайно растение за начинаещи цветари. Бършете редовно листата с влажно кърпа от полепнал прах.