Време за четене: 2 минути

Бял равнецБял равнец (Achillea millefolium L.)
Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Разпространение: Белият равнец се среща из ливадите и храсталаците, по сухите и тревисти места, край пътищата, посевите и в залежите, навсякъде из страната.

Описание: Многогодишно тревисто растение с право, окосмено стебло, високо до 70 см. и пълзящо коренище. Листата на белия равнец са последователни, двойно и тройно перести, с линейни делчета, долните с дръжки, горните приседнали, меко окосмени. Кошничките са дребни, многобройни, събрани в щитовидно съцветие на върха на стеблото. Периферните цветчета в кошничките са бели, езичести, а вътрешните – тръбести. Плодът на белия равнец е без хвърчила. Цялото растение издава характерна миризма.

Използваема част: Цветните кошнички и стръковете на белия равнец. Берат се по време на цъфтежа от юни до август. Съцветията се режат без стъблената част и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Изсушената билка е с бял или слабо жълтеникав цвят, с приятна миризма и горчив вкус. Допустимата влажност е 12%. Изсушеният бял равнец се опакова в торби или бали. Стръковете се отрязват с нож или ножица на 20 см. от върха. Сушат се по същия начин. Изсушената билка е със зелени листа, с приятна миризма и нагарчащ вкус. Допустимата влажност е 13%. Опакова се в бали и се запазва в сухи и проветриви помещения.

Химичен състав: Съдържат етерично масло, което се състои от проазулен, алфа- и бета-пинен, борнеол, туйон, цинеол, кариофилен и др., горчиви вещества (ахилеин, ахилетин); естери на изовалериановата киселина и мравчената киселина, витамин К и др.

Лечебни свойства и приложение: Белият равнец притежава свойството да възбужда апетита и да засилват стомашната секреция. Засилва съсирването на кръвта, с което действат кръвоспиращо. Прилага се при кръвоизливи, хемороиди, стомашни и чревни заболявания с намалено сокоотделяне, понижен апетит. Усилва съкращенията на маточната мускулатура.
В българската народна медицина белият равнец се прилага още при жълтеница, кръвотечение от носа, маточни кръвотечения, малария, болести на черния дроб, неволно напикаване, главоболие, виене на свят, бяло течение, възпаления на бъбреците и пикочния мехур, детски глисти, сърцебиене и др. Белият равнец в прясно състояние, счукан и накиснат в зехтин 1:10, се използва за налагане на рани от изгаряне; отваря от бял равнец се използва за промивки при възпалени очи, за жабурене при кръвотечение от венците, за лапи при рани и отоци.

Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се киснат 1 час в 0,5 литра вряла вода. Прецедената запарка се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
В нашата народна медицина при същите заболявания се употребява и жълтия равнец (Achillea clypeolata Sm.). Съцветията му имат същото устройство, но са жълти на цвят.

Важни правила за билките и тяхното използване