Време за четене: 3 минути

 

дом без химикали

Почистващите продукти, които използваме в ежедневието си, трябва да са безопасни спрямо нас и околната среда. Всеки един от нас прилично е заредил дома си с множество почистващи препарати. Навярно обаче малцина са изцяло наясно с ефектите, които повечето от тях нанасят върху нас и върху околната среда.
Съвременната майка и домакиня често е изправена пред дилемата – по-голяма чистота или по-малко алергени в дома. Не е необходимо да избирате по-малкото зло – почиствайте дома, но с естествени средства.

Натурални препарати за почистване:

Сода – омекотява твърдата вода, полира лъскавите повърхности, без да ги драска.

Оцет – премахва мръсотия, мазни петна, котлен камък, мухъл и наслагвания от сапун.

Етерични масла – естествени дезинфектанти, помагат да не се образува мухъл. Внимателно ги използвайте, защото дразнят кожата и очите.

Лимон – действа като естествен дезодорант, премахва петна, мазнини, слабо избелващ, най-вече когато е под действието на слънчевите лъчи.

Зехтин – подхранва и полира дървени повърхности.

Течен парафин от аптеката – идеален за полиране на захабени мебели и почистване на обувки.

Утайка от кафе- почиства бели петна от вода по мебелите.

Да почистим евтино, бързо и безвредно.

Кухнята

Печка

За фурната идеален начин за изчистване е със сода бикарбонат. За целта е необходимо да си направите паста със сода и съвсем малко вода. Със същата паста можете да изчистите и наслоявания по кухненската мивка.

Мивка

Ако каналът е запушен – изсипете 1 чаша сода за хляб, след което налейте 1 чаша оцет. След около 10 – 15 минути налейте гореща вода.

Микровълнова

Ако искате да изчистите микровълновата си фурна лесно и бързо, смесете равни части оцет и вода в подходящ съд и сложете в микровълновата. Включете да загрее за 5 минути – не пълнете много съда, най-много до половината.

Хладилник

Ако хладилникът ви има неприятна миризма, можете да поставите прясно изцеден лимонов сок, напоен в гъба или памучен плат. Оставете го да подейства, докато неутрализира миризмите. Освен това, прясно изцеденият лимонов сок помага за дезинфекция на стените и рафтовете на хладилника по природен начин чрез силните киселини, които се съдържат в прекрасния цитрусов плод.

Почистване на кухненската дъска

Изтъркайте с малко сода замърсената кухненска дъска, обработете я с гъба и изплакнете с топла вода, за да премахнете неприятни миризми и да я дезинфекцирате след продължителна употреба.

Мухъл – почистете с напоен в оцет парцал и оставете да изсъхне.

Фаянс – За изчистване на фугите използвайте бакпулвер. Смесете го с малко вода и след като се получи паста, намажете фугите и оставете да подейства няколко минути, след това измийте.

Баня

Фаянс и теракота

За почистване на фугите използвайте бакпулвер. Може да направите паста от хлебна сода и оцет с която да почистите замърсените места.

Мивка

Да почистим мивката – всяка мивка, керамична или метална може да се почисти със сода за хляб. Поръсете сода по мивката и после разтъркайте с мокра гъба. А ако има варовик, след измиването на содата с вода, минете с гъба, напоена с оцет.

Душ батерия

С помощта на винен оцет можете успешно да изчистите наслоен котлен камък.

Огледало

Огледалото в банята може да се почисти с напоена с оцет гъба.

Тоалетна

За да изчистите тоалетната чиния напръскайте с оцет, след което добавете и сода бикарбонат – след 15 минути изчистете с четката за тоалетната.

Всекидневна

Мебели

Мебелите ще освежите, ако ги почистите с влажна кърпа, върху която сте капнали няколко капки оцет. След това изтъркайте с друга кърпа, поръсена с капки течен парафин. Накрая ги лъснете с вълнено парче плат.

Премахване на неприятни миризми от вътрешността на гардероба

Сложете сода в торбичка от ажурна тъкан, завържете я и я окачете в гардероба. Можете да сложите содата и в чинийка ако разполагате с място. Содата ще премахне неприятни миризми и ще попие влагата.

Килим

Килимът се освежава ако го поръсите със сода за хляб и след 20 минути се изсмучи с прахосмукачка.

Прозорци

Почистете прозорците със смес от: 1 супена лъжица оцет и 1 литър топла вода. Разбъркайте и изсипете получената смес в шише с пулверизатор.

Употребата на оцет помага не само срещу премахването на петна от прозорците, също така и за по-бързото изсъхване, а и не оставя черти или капки по стъклата.

Има и друг начин да почистим до блясък прозорците.

Взимате една памучна кърпа и я навлажнявате с ракия или етилов спирт, след това почистете прозорците като правите кръгови движения.

Дамаски

Почистете с прахосмукачката. След това намокрете чаршаф, натопен в разтвор от оцет и вода, изстискайте го и го постелете върху дивана. Хубаво го изтупайте през чаршафа. Мокрият чаршаф ще поеме праха.

Почистване на детски играчки

Детските играчки, особено тези, които не могат да се перат, можете да почистите на сухо с малко сода. Изтъркайте с четка, за да премахнете остатъка от содата.

Източник lady5.com