Време за четене: 2 минути

Кулинарният балконБосилек или праз, прясно откъснати домати и чушки направо от стеблото – това е здравословен лукс. Не е чудно, че кулинарният балкон с кухненски подправки и лечебни билки, нежни зеленчуци и плодове печели все повече привърженици. Много от тези растения виреят прекрасно и в сандъчета и саксии. Нещо повече – от някои видове зеленчуци и билки има дори специално селекционирани за балконски култури форми.

Малкият кухненски балкон за сушене на прането е вече отживелица – добре дошли на кухненския балкон за гастрономи, любители готвачи и фенове на подправките! Откакто се заговори колко хубаво изглежда полезната градина нависоко, много градинари на балкони и тераси преминаха от пищното великолепие на цветята към пъстро-зеленото на подправките.

Какви зеленчуци и какви билки да отглеждате на балкона или терасата, в сандъчета или саксии, дали пък да не засадите и някое плодно дръвче в голяма саксия? Всичко зависи от мястото, с което разполагате, както и от индивидуалните потребности на растенията. До стената например могат да се засадят пълзящи растения, като фасул и грах, но също и домати. Във висящи кашпи прекрасно растат ягоди и коктейлни домати. Сандъчетата до предната част на парапета са предвидени за салата, спанак и ниски билки. За високо растящи билки или зеленчуци, като розмарин, домати илиДевисил (Селим), е нужен по-голям съд и място на завет.

Най-много едногодишни и многогодишни билки и зеленчуци се предлагат през пролетта като млади растения в Кулинарният балконразсадниците, както и пазарите. Невероятно разнообразие от семена можете да откриете в градинските центрове, по пазарите, агроаптеките и най-вече в онлайн магазините в Интернет. Най-често за културите, специално селектирани за отглеждане на балкона или терасата се предлагат семена и по-рядко готови разсади.

Отглеждането на зеленчуци и билки на балкона с нищо не се различава от отглеждането на цъфтящи градински и балконски цветя. Грижите във всичките им аспекти зависят до голяма степен от условията за отглеждане в родината на съответните растения. Тъй като повечето от тези растения са ароматни, а за да има аромат е нужно и много слънце, идеалния балкон да отглеждане на подправки и билки и слънчевия южен балкон. Също така за ядливите растения е много важно да се погрижим за профилактичната биологична защита. Осигуряването на слънчево и проветриво място ви гарантират здрави, ароматни и апетитни здрави растения.