Време за четене: 2 минути

CliviaКливия (Clivia)
Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

Кливията произхожда от Южна Африка. От рода са познати 6 вида, като най-популярният от тях е Clivia miniata. На височина достига до 50-60 см. Листата са дълги, тъмнозелени на цвят и твърди. Цъфти през пролетта най-често с червеникаво – оранжеви цветове, но се срещат също и жълти, както и кремави сортове. Цветоноса е дълъг и изправен с 10-12 цвята. Цветовете цъфтят един след друг, което осигурява един продължителен период на цъфтеж.

Място: Кливията предпочита добре осветено място, но далеч от преките слънчеви лъчи. Не обича да бъде местена и въртяна. Това ще се отрази на цъфтежа на растението.
Препоръчително е мястото да е сравнително хладно – около 15 градуса. Остъклена тераса е добър избор на място за отглеждане на Кливия през периода на зимен покой. През лятото можете да я изнесете на терасата на сенчесто и прохладно място.

Поливане: Поливането на Кливията следва да бъде умерено, като не се допуска на-пълно засъхване на почвата. През периода на зимен покой поливането е съвсем оскъдно само ако забележите листата да клюмват. Въздушната влажност е добре да е ниска – не се нуждае от допълнително пулверизиране.

Грижи: Подходящ за отглеждане на здраво растение почвен субстрат е листовка, чимовка и пясък в приблизително равни отношения. Субстрата следва да е водопропусклив за оттичане на излишната вода. Осигурете и добър дренаж на дъното на съда. Киселинността на субстрата трябва да е от 5,5 до 6,5 (слабо кисела), каквато е киселинност-та на почвата в естествената среда на Кливията.Clivia
От ноември до януари осигурете зимен покой на Кливията. Температурата следва да е около 10 градуса.
Можете да започнете торене след периода на зимен покой, когато започнат да се образуват нови листа.
Пресаждайте Кливията през 2-3 години, когато съда съвсем и отеснее през пролетта след цъфтежа. След пресаждането не поливайте няколко дни за да не загният евентуално наранените корени. Можете да ползвате и фунгицид (канела).

Размножаване: Кливията се размножава чрез издънки. Отделете младите издънки след цъфтежа на майчиното растение. Преди да ги отделите се уверете, че всяка из-дънка има собствени корени. Засаждането на младите издънки става в малки съдове в смес от торф и пясък в съотношение 1 към 1. Полива се съвсем пестеливо за да не загние нараненото при отделянето място. Ползвате и фунгицид. След като младото растение укрепне (поява на ново листо) се пресажда в подходящата за Кливиите по-тежка и хранителна, но водопропусклива почва. Така размножената Кливия ще цъфне при под-ходящи грижи след 2-3 години.

Друг начин да размножите Кливия е от семена. Имайте предвид, че от семена растени-ето ще цъфне най-рано след 4-5 години. Кливията обича да и бъде „тясно”. Затова засаждайте в малки саксии – по-скоро дъл-боки и тесни.

Съвет на градинаря: Редовно бършете листата на Кливията с влажна кърпа.