Време за четене: 2 минути

KohleriaКолерия (Kohleria)
Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Колерията произхожда от влажните тропически гори на Колумбия. Родът е представен от 10 вида. На височина това стайно цвете достига до 40-50 см., а настрани се разпростира до 30 см. Цъфти през цялата година с червени, розови, розово–червени или жълто-оранжеви цветове. Колерията е сравнително непретенциозна и лесна за отглеждане от неопитни цветари.

Популярни отглеждани видове са: Kohleria eriantha, Kohleria digitaliflora, Kohleria amabilis, Kohleria “Empress”, Kohleria “Strawberry Fields”.

Място: Колерията не понася директните слънчеви лъчи. Затова и осигурете светло, но защитено от директните слънчеви място. Източният прозорец е идеалното място за Колерията.
Най-подходящата за отглеждане на Колерия температура е около умерените 20-25 градуса. През зимата не допускайте температури под 12-15 градуса.

Грижи: Колерията предпочита високата въздушна влажност. Въпреки това не е добра идея да и пулверизирате мъхестите и листа. Поставете саксията над съд с мода, но тача, че дъното да е над водата. По този начин изпаряващата се от съда вода ще осигури оптималната за Колерията въздушна влажност.

Поливането през лятото е обилно, докато през зимата пестеливо. Почвата не бива да изсъхва напълно. Осигурете добър дренаж и водопропусклив почвен субстрат за оттичане на излишната вода. Подгизването на почвата е пагубно за Колерията.Kohleria

Подходящ за отглеждане на това растение почвен субстрат е съставен от листовка, чимовка, добре угнил оборски тор и пясък в равни пропорции. Тори се на всеки две седмици с тор за цъфтящи растения. През зимата можете да разредите торенето, но не то спирайте, тъй като Колерията цъфти целогодишно.

Размножаване: Чрез връхни резници или издънки през юни – юли. Вкореняването става сравнително лесно в пясък или перлит при температура около 18 – 20 градуса.

Съвет на градинаря: Листата на Колерията не бива да се мокрят! Пресаждайте растението ежегодно през пролетта. Не робувайте на влажността – Колерията безпроблемно се адаптира към въздушната влажност у нас. През лятото може да я изнесете на балкона на шарена сянка.