Време за четене: 3 минути
Колумнея (Columnea)
Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Колумнея (Columnea)
Семейство Геснериеви (Gesneriaceae)

Колумнеята произхожда от тропическите райони на Южна и Северна Америка. Едно красиво ампелно, сравнително трудно за отглеждане растение, грижите за което са се превърнали в истинско предизвикателство за запалените любители. Като правило по-трудни за отглеждане са видовете с мъхести листа.

В природни условия растенията често са епифити, което означава, че растат, прикрепени към стволовете на дървета или към сухи стволове, използвайки ги за опора, без същевременно да се хранят от тях.

Известни са около 200 вида колумнеи, най-популярните от които са С. gloriosa, С. microphylla, C. oxyphylla, С. linearis.

Особено красиви са пъстролистните колумнеи, като C. hirta „Light Prince“, които дори когато не цъфтят впечатляват със своята декоративност.

Местоположение: Препоръчително е колумнeята да се отглежда на светло, предпазено от преките слънчеви лъчи място, което означава, че лятото задължително трябва да я засенчвате.

Обича високата въздушна влажност, която можете да й осигурите с подложка от мокри камъчета или керамзит.

Избягвайте директното пръскане, особено при видовете с мъхести листа, защото то може да доведе до оголване на стеблото, а съчетано с обилно поливане и до загуба на цялото растение.

Препоръчва се разполагане на растението на източно или западно изложение. Местоположението на колумнеята не бива често да се сменя. То трябва добре да е съобразено с изискванията й за влажност на въздуха, светлина и температура.

Температура: Колумнеята ще се чувства добре, ако през по-голямата част от годината й осигурите умерени постоянни температури в диапазон 20 – 25°С.

За залагане на пъпки е необходимо постепенно понижаване на температурите до +15°С.

Справочниците препоръчват това да става през декември – януари, но опитът показва, че и през октомври – ноември също може успешно да се осигури покой на колумнеята. През този период е важно да не я торите и да намалите поливането.

Поливане, торене и цъфтеж: Една от тайните на успеха при отглеждането на колумнеята е свързана със стриктно спазване на някои правила за поливането й.

Много важно е растението да се полива отгоре с мека, престояла поне 12 часа, темперирана на стайна температура вода.

Полива се при напълно засъхване на горния слой почва, като трябва да се избягват както системното преполиване, така и дългото засушаване. И двете са особено опасни, но по-сигурно е, че ще загубите растението от преполиване.

Сигурен признак за това, че не сте успели да уцелите „златната среда“ за водния режим на колумнеята е грозното оголване на стъбълцата на растението, което чувствително намалява неговата декоративност.

Добре е колумнеята да се тори веднъж на всеки 7 – 10 дни с комплексни минерални торове.

Колумнеята цъфти с тръбести мъхести червени, жълти, оранжеви и розови цветчета. Растението започва да цъфти 1 до 2 месеца след периода, през който сте му осигурили покой, а най-обилно – в края на зимата, началото на пролетта.

Някои видове при подходящи условия могат да цъфтят няколко пъти в годината. Цветовете се появяват по цялото продължение на стъблата, които след прецъфтяването трябва да се съкратят наполовина. Редовното пензиране също допринася за подобряване вида на растението и го прави по-пищно.

Почва: Колумнеята обича рохка, добре дренирана и пропусклива почва. Можете да използвате следната комбинация: листовка, торф и едрозърнест пясък/перлит в съотношение 4:1:1.

На дъното на саксийката задължително се слага дренаж от ситни камъчета или керамзит.

Изисквания към рН на почвата – около 5,5-6,0.

Размножаване: Тъй като с годините колумнеята губи своята декоративност, препоръчително е на всеки 2 години растението да се пресажда, а на всеки 4, 5 години – да се обновява.

Пресаждането трябва да се прави след прецъфтяване на растението, като най – подходящо е това да става през пролетта, началото на лятото.

Вредители: Най-често колумнеите биват поразявани от белокрилки и акари.