
Кориандър Coriandrum познат и като китайски магданоз
Кориандърът (Coriandrum sativum) едногодишнотревисто растение, което се използва широко като подправка. Стъблата достигат 50–80 см. Плодовете му са кръгли, жълтеникави и отделят сладък и приятен аромат. Като подправка се използват както листата, така и семената.
Смята се, че родината на кориандъра е Средна Азия. Отглежда се в цяла Европа, Азия и Северна Африка. У нас често се среща като плевел в посевите.
Плодовете на диворастящият кориандърът съдържат до 1,5% етерично масло, а в култивирания достига до 3 процента, 15% белтъчини, витамин С, органични киселини, стероидното вещество кориандрол, захари, малки количества алкалоиди и др.
Лечебни свойства: Кориандърът Coriandrum стимулира храносмилането, има спазмолитично действие срещу метеоризъм и слабо антибактериално действие. Благодарение на етеричното масло действа бактерицидно и фунгицидно.
Прилага се при стомашночревни, жлъчни и чернодробни заболявания, като стимулира храносмилането и възбужда апетита.
Антисептичните му качества намират приложение при грип и простуда. Coriandrum може да бъде използван при безсъние и високо кръвно налягане. Киселините, като линолова, олеинова и другите намираще се в Кориандърът Coriandrum, спомагат намаляването нивата на холестерола в кръвта. Те също така намаляват нивото на отлагане на лошия холестерол (LDL) по вътрешните стени на артериите и вените.

В кулинарията: Листата на Coriandrum се използват за подправяне на супи, салати и ястия, а смлените зърна влизат в състава на всички комбинирани подправки къри, използват се и за сладкиши.
Пресните семена имат неприятен мирис, но сушените имат нежно-пикантен аромат и остър сладникав вкус. Може да се съхранява много дълго време на зърна, но когато са смлени, ароматът им изветрява бързо.
Според древни санскритски източници това е една от най-старите подправки, известна на човека.
Вижте: Важни правила за билките и тяхното използване.