Време за четене: 2 минути
Urtica - Kopriva

Коприва Urtica е растение изключително полезно за човешкия организъм, използвана от дълбока древност

Kopriva Urtica dioicaq ie, Urticaceae – Сем. Копривови — Urticaceae

Коприва (Urtica) е многогодишно тревисто растение  от семейство Копривови. Високо до 150 см, с дълго, пълзящо коренище. Най-известният представител на рода е обикновената коприва (Urtica dioica), широко разпространа из цялата страна.

Да не се смесва с гръцката коприва (Urtica urens L.), чието стъбло е ниско, а листата са с дълбоко нарязан ръб и са по-дребни от тези на обикновената коприва.

Цялото тяло на копривата е покрито с парливи власинки. Листата са срещуположни и съдържат Витамините В1, В2, В6, Витамин С и К. Коприва Urtica е природен концентрат и на важни аминокиселини и микро елементи – особено желязо, мед магнезий. Тя съдържа пантотенова киселина, каротеноиди, хлорофил, ситостерол, мравчена киселина, хистамин, танини, кверцетин и др.

Копривата има кръвоспиращо действие, дължащо се на вит. К, и се използва при нарушено кръвосъсирване. Влияе благоприятно върху обмяната на веществата, има общоукрепващо и тонизиращо действие. В народната медицина се прилага при желязодефицитна анемия.

Копривата се бере в началото на май, когато стеблото й не е много дебело, а листата са свежи и тънки.

Сухите листа от коприва могат да се използуват под формата на запарка. Три – четири чаени лъжички листа на 200 мл вряла вода. Запарката може да се използува и външно. При косопад се приготвя отвара от 100 г листа, които се варят 30 мин в 500мл вода и 500мл оцет. Намокрят се корените или се измива цялата косата вечер преди лягане.

Копривата е и ефективно средство за лечение на черния дроб, бъбреците, жлъчния и пикочния мехур, както и за общо укрепване на имунната защита и тонуса на организма.

В кулинарията се използва както за приготвяне на самостоятелни ястия, така и като подправка (в пресен и изсушен вид) към супи и ястия с картофи, месо и зеленчуци.

Много важно е да знаем правилата за билките и тяхното използване!