Време за четене: 3 минути

NolinaНолина ( Бокарнея) (Nolina)
Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Интересна е най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височина до 4-10 метра, но в стайни условия обикновено достига само до метър, метър и половина. Нараства много бавно, откъдето е получила и закачливото название – baby palm.

Място: Растението понася полусянка, но на по-светло и по-слънчево място расте по-добре и образува по-пищна корона от листа. Листата й могат да достигнат на дължина до 60см. така, че я покриват като зелени коси, което я прави особено атрактивна.
През лятото може да се изнесе на открито – на балкона или в градината. Търпи спокойно летните жеги, а през зимата предпочита светло и прохладно място с температура не по-ниска от 8-10°С.

Поливане: Полива се през цялата година, но оскъдно, при напълно изсъхване на почвата. За нолината преполиването е по-опасно, отколкото засушаването – при излишна влага коренът загнива.Nolina

Грижи: Ако светлината е оскъдна, а поливането често, стволът на растението се изтегля на височина и не образува така характерния му вид на бутилка. За да не съхнат крайчетата на листата,което е често срещано и неприятно явление, трябва да се пръскат с вода. Подхранва се рядко, през пролетта и лятото, веднъж в месеца, най-добре с тор за кактуси. Обикновено се пресажда веднъж на 2-3 години в широк, плитък и недълбок съд с добър дренаж. Ако нолината е купена в малък съд за транспортиране, трябва да се пресади след 2-3 седмици. Възрастните растения се пресаждат веднъж на 5 години в керамична саксия или кашпа, пак с добър дренажен слой, като в почвата може да се сложи дървесна пепел.
Хубаво е да бъде засадена в широк не много дълбок съд тъй като корените и растат на ширина.

Размножаване: Не невъзможно, но много трудно е размножаването със семена, но ще трябва завидно търпение, докато се оформи хубаво растение /години!!!/. Страничните разклонения, израстнали от основното стъбло, могат да се пресадят като самостоятелни през пролетта или лятото и тогава ще си имате нолина – бебче. Стъбълцата след отрязване трябва да изсъхнат за 12 часа, след което се вкореняват в почва и при висока въздушна влажност и температура около 25°С.

NolinaПроблеми:

• Най – опасен вредител за нолината е трипса – при такова поражение се наблюдава промяна в цвета на листата ,те стават сребристи, а крайчетата им пожълтяват;
• Ако листата поникват и съхнат, то най-често причината е висока температура в помещението. Необходимо е да се понижи температурата и увеличи въздушната влажност;
• Ако съхнат само крайчетата на листенцата, то тогава е засушена прекалено;
• Листата опадват – преполели сте;
• Бавно нараства ( дори и за нолина) трябва да я подхраните с тор богата на минерали;
• Загниване на ствола – ако е възможно се премахва загнилата част и се позасушава растението;

• Стеблото не нараства на дебелина – най-честата причина е недостиг на светлина.

Цъфтенето на норината е невъзможно в стайни условия.В природата над короната от листа се издигат високи съцветия.