Време за четене: 2 минути

Главесто зелеГлавесто зеле (Brassica oleracea L. capitata L.)
Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)
Главестото зеле има плътно кочановидно централно стъбло, а листата са събрани в розетка и са завити плътно навътре. Образуват се главести вегетационни тела с различна форма, големина и багра. У нас отглеждат бяло и червено главесто зеле.
С многобройните си разновидности и стотици сортове зелето се отглежда във всички страни с умерен климат и е една от най-важните зеленчукови култури.

Освен като основна съставка на българската национална кухня бялото главесто зеле се използва и като ценно лекарство, тъй като съдържа вещества с доказано лечебно действие.

В сок от прясно зеле е открит фактор с противоязвено действие, наречен противоязвен витамин или витамин U. Установено е, че този фактор съдържа метилметионин. В зелевия сок са доказани значителни количества от някои липотропни вещества, които възпрепятстват отлагането на мазнините в черния дроб и определят благоприятния лечебен ефект при хронични чернодробни заболявания. Зелето съдържа 30-40 мг.% витамин С, почти колкото и лимоните. Витамин С се запазва и в киселото зеле. Съдържат се също витамини от групата В и витамин Р.
Белтъчините на зелето са ценни, защото съдържат редица незаменими аминокиселини,а заедно с тях и специфични ферменти, които разграждат белтъчните вещества. Минералният състав на зелето е твърде разнообразен, включващ и редица микроелементи.

Лечебното действие на сок от прясно зеле при язвена болест е потвърдено, защото киселинността на стомашния сок и активността на пепсина в него не се променят. Благоприятният ефект се свързва със засилената секреция на муцин, който предпазва лигавицата от дразнене, както и със съдържащия се в зелето витамин U.
Сок от главесто зеле се прилага освен за лечение на язвена болест и като средство, тонизиращо двигателната функция на стомаха и червата. Той отстранява запека, болката, потиска гаденето и повръщането. Прилага се и при възпаление на жлъчните пътища.
Сокът от прясно главесто зеле се взема по 1/2 кафена чаша 2-3 дневно преди ядене. Прилага се и в изсушен вид, смесен в равни количества със захар по 1-2 супени лъжици, разтворени във вода и приети 30 минути преди хранене.