Време за четене: 2 минути

Горицвет, слети косиГорицвет, слети коси (Adonis vernalis L.)
Семейство Лютикови (Ranunculaceae)

Разпространение: Горицвета е разпространен из сухите пасбища и ливади, по каменистите склонове на хълмове, главно на варовити почви впо-голямата част на страната, но основно в Североизточна и Югозападна България, както и в Източна Стара планина.

Описание: Горицвета представлява многогодишно тревисто растение в разклонено гъсто облистено стебло, високо до около 40 см. В основата си стъблото е обвито в кафяви люспи. Листата му са приседнали, 2 до 4 пъти пересто наделени с тясно линейни, целокрайни делчета. Цветовете на горицвета да разположени поединично по върховете на стеблата, на цвят яркожълти и едри, съставени от по 5 до 8 листни чашки, 10 до 24 – листно венче, много тичинки и много плодници.

Използваема част: Надземната част на горицвета, брана по време на цъфтежа през април и май. Суши се бързо на сенчесто и проветриво място или в сушилна при температура около 40 градуса. Изсушената билка е със зелен цвят на листата и златистожълт ва цветовете, без миризма и с горчив вкус. Допустимата влажност е 12%.

Химичен състав: Сърдечно действащите гликозиди, цимарин, адонитоксин, флавоновия гликозид адонивернит, адонидозит и адонивернозид, сапонини, фитостерин, адонит, смола, холин и др.

Лечебни свойства и приложение: Горицветът притежава свойството да засилва бързо сърдечния мускул подобно на вълнестия напръстник, без обаче да има неговото вредно влияние и без да се натрупва в организма. Горицветът засилва съкращенията на сърдечния мускул, като увеличава ударния и минутния обем на сърцето. Някои от гликозидите на горицвета действат нервноуспокоително.
Горицвет се приема при сърдечни заболявания (сърдечна недостатъчност), хронична сърдечна слабост (сърдечна декомпенсация, аритмия, сърдечна невроза, сърдечен отток, сърдечни смущения като резултат от различни болести и др.). Също така билката се препоръчва при сърдечни оплаквания при пълни хора, понижено кръвно налягане, неврастения и др.
Българската народна медицина препоръчва горицвета също така и при болки и подуване на стомаха и червата, атеросклероза, епилепсия и др.

Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл. вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 супена лъжица преди ядене 4 пъти дневно.

Растението е отровно! Да се взема под лекарски контрол!

Важни правила за билките и тяхното използване