Време за четене: 3 минути
Глориоза (Gloriosa)

Глориоза (Gloriosa)
Семейство Колхикови (Colchicaceae)

Произхожда от Азия и Южна Африка. Срещат се няколко нейни разновиднисти – Gloriosa superba, Gloriosa carsonii, Gloriosa simplex и Gloriosa verschuurii. Gloriosa superba е използваният търговски вид, като най-разпространените му селекции са:


Gloriosa Rothschildiana (червена)

Глориоза (Gloriosa)e
Gloriosa Lutea (жълта)

Цъфтеж: Лято

Засаждане: Засадете, когато времето започне да се затопля. Обаче, ако окото започне да си променя цвета и да набъбва преди това, грудката трябва веднага да се посади. Ако грудката е напълно заспала, строго се препоръчва тя да бъде стимулирана да поникне преди засаждане, за да се постигне равномерен растеж и цъфтеж. Това става като я държите във влажен торф или дървени стърготини при температура 30°С.

След набъбване, грудката на глориозата трябва да се посади в достатъчно голяма саксия, която да събере двете нови грудки, които ще се формират в периода на растеж (около 30-33 см саксия). Грудката се засажда хоризонтално, като се покрива с около 4-7 см пръст. Почвата трябва да е рохкава, пропусклива и добре дренирана (pH 5.8-6.5) – 2 части почва, 1 част торф и 1 част пясък. Винаги внимавайте да не повредите новите растящи връхчета (дебелите и тъпи краища). Всяка грудка има по едно “око”, от което се развиват корени и едно основно стъбло. Образуването на стъбла е терминално и впоследствие от основното стъбло избиват нови стъбла. Ето защо, от една грудка могат да се развият до 5 цветни стъбла. Цветните пъпки се образуват в последователни листни гнезда, започвайки от 30-40 см над почвата, като от листното гнездо под най-ниската цветна пъпка излизат странични стъбла.

Подпора: Глориозата има нужда от подпора, по която да се катери. Това прави с помощта на тънките мустачки в края на всяко листо. Поставете й подпора за катерене още със засаждането.

Място: Поставете саксията на директно слънце, като засенчвате в най-горещите часове на деня. Препоръчителната температурна граница на отглеждане е 15-30°С.

Поливане: Почвата да се поддържа влажна по време на растеж, но да не подгизва.

Въздушна влажност: Глориозата обича относително висока въздушна влажност. Много ниската въздушна влажност може да предизвика опадане на цветните пъпки, затова пулверизирайте редовно.

Подхранване: Ежеседмично подхранване с течен тор (0.4-0.6 г/л) – NPK 15:9:15.

Грижи след прецъфтяване: След като прецъфти, спрете торенето и постепенно намалете поливането докато листната маса не изсъхне напълно. След това извадете грудките, почистете ги, оваляйте ги в сяра и ги съхранявайте в торф или дървени стърготини. Можете да ги оставите да зимуват и в саксиите, в суха почва. Ще видите, че старата грудка е умряла, но е оформила две нови грудки на нейно място. Те са свързани във формата на подкова, с оченцата във всеки нейн край. Преди да посадите отново, разчупете “подковата” в средата, за да разделите двете грудки. Глориозата може да се размножава и с отделянето на издънки.

Съхранение: Нужен е период на покой от 6-8 седмици преди грудката да започне да пониква естествено. Колкото по-дълъг е периода на покой, толкова по-бързо става поникването, независимо от температурата. Грудката се съхранява при минимална температура от 8°С (препоръчителната е 16-18°С) и относително висока влажност. За да се предотврати изсъхване, може да се сложи в пясък или дървени стърготини. Ако се съхранява при 16°С, животът на грудката е до 8 месеца.

Предупреждение: Дръжте далеч от деца и домашни любимци. Химичните анализи показват, че всички части на растението са отровни. Поглъщането им може да е фатално!

Privacy Preference Center