Време за четене: 2 минути

Горска ягодаГорска ягода (Fragaria vesca L.)
Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Разпространение: Горската ягода е разпространена в горите и горските поляни до около 2000 метра надморска височина в цялата страна.

Описание: Горската ягода представлява многогодишно тревисто растение с късо кафяво коренище и с високо от 5 до 20 см. право, окосмено, почти безлистно стъбло, завършващо с малоцветно съцветие. Листата чу са приосновни, с дълги дръжки и триделни, отгоре тъмнозелени, с редки прилегнали власинки, а отдолу синкаво зелени и окосмени. Листчетата са приседнали, елиптични или ромбични, едро назъбени. Цветовете са бели, с две 5 – листни чашки, 5 – листно венче и многобройни тичинки и плодници. От разрастването на цветното легло се образува сочен месест лъжлив плод (лъжеягода) с червен цвят и приятен аромат, върху чиято повърхност са разположени плодчетата. Горската ягода е медоносно растение.

Използваема част: Листата заедно с дръжките. Берат се докато са още зелени, веднага след прибирането на плода. Сушат се на сянка или в сушилня при температура около 40 градуса. Изсушените листа са със светлозелен цвят, без миризма и със слабо горчив вкус. Допустима влажност 12%.
В народната медицина се употребява и градинска ягода. Берат се също листата, но без дръжките. Сушат се по същия начин. Билките се запазват в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Химичен състав: Листата съдържат следи от алкалоиди, витамин С, дъбилни вещества, флавоноидите кверцетин и кверцитрин, силициева киселина и др. Плотовете на горската ягода съдържат витамин С и В1, провитамин А, плодови киселини, дъбилни вещества, антоцианови съединения, етерично масло, ароматни естери, фосфорни соли, захари и др.

Лечебни свойства и приложение: Отварата от листа на горска ягода понижава кръвното налягане, усилва амплитудата на сърдечните съкращения и съкращенията на мускулатурата на матката, разширява периферните кръвоносни съдове.
В българската народна медицина горската ягода се употребява при главоболие, маточни кръвоизливи, кожни обриви, възпаление на стомаха и червата, пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката. Външно се прилага за лапи при хемороиди. Плодовете се вземат при малокръвие, неврастения и при заболяванията, посочени по-горе.

Начин на употреба: 2 супени лъжици листа горска ягода се заливат с 500 мл. вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 1 чаена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Важни правила за билките и тяхното използване