Време за четене: 2 минути
ДевисилДевисил (Селим, Левущан) (Levisticum officinale)
Семейство Сенникоцветни (Apiaceae)

Девисилът е многогодишен храст, който отглеждан в градината достига на височина до 1,5 метра. Родината му е Иран. Девисилът образува тръбести стебла, по които са разположени твърди тъмнозелени листа. Особено красиво стоят червеникавите пролетни стъбла и златистозелените съцветия. Цъфти през горещите летни месеци – юли и август.

Място: Идеалното място за отглеждане на Девисил е слънчево до полусенчесто място в градината или на балкона. Поради факта, че Девисила расте много буйно е необходимо да му осигурите достатъчно място и голям съд за отглеждане – диаметър поне 30 см.

Грижи: Субстрата, подходящ за отглеждане на Девисил е глинеста хранителна градинска пръст. За да отгледате Девисил от семена е необходимо те да са много пресни. С времето кълняемостта на семената се губи бързо. Много по-лесно е сигурно е да се купят млади разсади. Растението расте много буйно и един разсад е напълно достатъчен. През горещите летни дни поливането е обилно. Наторява се на всеки две седмици от април до август. Девисилът има висока потребност от хранителни вещества.
Бихте могли да презимувате растението на завет и в голям съд със зимна защита. Жълтите листа и стебла се отстраняват. Полива се от време на време. През пролетта зимната защита се маха, пресажда се и се полива повече.

Размножаване: Чрез пресни семена или чрез разделяне на пънчета на възраст най-малко две години.

Съвет на градинаря: Листата на Девисила имат много силен вкус. Затова бъдете внимателни при ползването им.

Важни правила за билките и тяхното използване