Време за четене: 2 минути
Какво е това Адаптогени

Овладейте лесно стреса в ежедневието

Още от дълбока древност човекът е търсил чудодейно средство, което лекува болестите и дарява сила и дълголетие.

Забързаното ежедневие с безброй задачи, стрес, умора, възпаления. Сблъскваме се с всичко това ежедневно. Все неща определяни, като най-големият бич на съвременното общество.

Проблемът е в това, че вместо да подобрим начина си на живот и активизираме вътрешните възможности и сили на организма, ние все повече прибягваме до готовите решения.

И въпреки че работят, за съжаление, ефектът им е краткотраен и скоро отново се връщаме в изходна позиция.

Характерна черта на всички живи същества е способността за адаптация, разглеждана днес като запазване на вътрешното равновесие в тялото, въпреки влиянието на външните фактори.

Какво е това Адаптогени

Адаптогените са уникална група растения, които подкрепят цялостното здраве на организма и помагат да се справим с умората и стреса по естествен начин.

Лечебната сила на адаптогените се крие в тяхното име – те се адаптират към точно това, от което се нуждае нашето тяло.

Адаптогените възстановяват тялото, помагат му да се адаптира към стреса, подсилват нормалните му функции и възстановяват равновесието в организма.

Някой от здравословните ползи на Адаптогените

 • Облекчават симптомите на депресия
 • Подобряват паметта и концентрацията
 • Подпомагат имунната система
 • Повишават силата и издръжливостта
 • Забавят умората и намаляват стреса
 • Увеличават физическия капацитет
 • подобряват микроциркулацията на кръвта
 • Облекчават възпаленията в ставите
 • Подобряват функциите на нервната система
 • Помагат при мускулни болки и слабост
 • Намаляват симптомите на множествена склероза

Днес международната медицинска общност не приема напълно термина адаптогени,поради което и не присъстват в официалната фармакологична и клинична терминология и наменклатура. Смята се, че е необходимо да се извършат по-задълбочени клинични изследвания.

Различните автори причисляват към групата на адаптогените различни вещества от естествен или изкуствен произход. Някои от тях далеч не отговарят на формулираните критерии, а тяхното безспорно положително влияние върху човешкия организъм не е достатъчно добре проучено. В зависимост от произхода им адаптогените могат да бъдат от:

Растителен произход

Най-добре проучена и най-многобройна група, към която причисляват женшен (Panax Sp.), елеутерокок  (сибирски женшен)  (Eleutherococcus senticosus), златовръх (родиола, златен корен, тибетски женшен и др.)  (Rhodiola rosea),  шизандра (китайски лимонник) (Schisandra chinensis), ашваганда (индийски женшен) (Withania somnifera), левзея (Leuzea carthamoides),  аралия (Aralia Sp.), астрагал (сграбиче) (Astragalus Sp.),  гиностема (Gynostemma pentaphyllum) и мн.др

Животински произход 

Различни пчелни продукти, пантокрин и др.

Медицински гъби 

Рейши (Ganoderma lucidum), шиитаке (Lentinula edodes), кордицепс (Cordyceps sinensis) и др.

Минерален произход или изкопаеми от растителен произход като мумио, каменно масло (бракшун), хуминови вещества и др.

За разлика от известния начин, на приемане на лекарства, които действат върху конкретен проблем, адаптогените работят неспецифично. Те въздействат на тялото и психиката общо.