Време за четене: 2 минути
Копитник, Потайник

Копитник Asarum europaeum L.

Сем. Копитникови — Aristolochiaceae

Известно е още с имената обичниче, милоглед, стражак и милодинче, европейски див джинджифил

Описание: Многогодишно вечнозелено тревисто растение с пълзящо разклонено коренище. Принадлежи към семейство Копитникови (Aristolochiaceae). Като лечебно растение е използвано още по времето на древните гърци. Цъфти от март до юни.

Разпространение: Расте из влажни, сенчести, най-често букови гори в предпланините и долния планински пояс до 1200 м надморска височина.

Употребяема част: Използува се цялото растение заедно с корена Употребява се прясно и изсушено.

Химичен състав: Съдържа 1% етерично масло с главни съставки азарон (фе-нилпропаново производно), и диазарон. Тези две съединения в етеричното масло са около 30%. Те са летливи отровни вещества. Освен това в етеричното масло се съдържат азарилов алдехид, пинен, евгенол, метилевгенол и борнилацетат. Коренището съдържа още дъбилни и слузни вещества, въглехидрати. От растението е изолиран алантоин и два флавонови гликозида. Смята се, че азаронът има наркотично действие.

Действие: Копитникът притежава отхрачващо, диуретично и успокояващо нервната система действие.

Приложение: В народната медицина се използва при кашлица, воднянка, при нервна възбуда, главоболие, мигрена. Народната медицина я препоръчва още като средство против алкохолизъм и тютюнопушене.

Начин на употреба: Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка билка и 250 мл вряща вода. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка 2–3 пъти на ден. За отказване на алкохола към виното се прибавя 1 чаена лъжичка от билката и 1 чаена лъжичка счукани зелени обвивки от плод на орех. Прибавена към алкохол, билката предизвиква повръщане и неприятни усещания , което се използва за отвикване при алкохолизъм.

Да се внимава с употребата на билката поради силната й токсичност! Билката е отровна за хората и за животните. Да се приема под лекарско предписание и контрол!