Време за четене: < 1 минута
Ангелика, лечебна пищялка, благ бъз, стволник

Ангелика (Angelica archangelica L.)

Популярна още като лечебна пищялка, е двугодишно  тревисто растение от семейство Сенникоцветни.

Двугодишно тревисто растение с късо месесто коренище и стъбло до 1,5 м високо. Листата са двойно или тройно пересто разделени. Цъфти юли – август.

Расте край реките, обича влажни и сенчести места. Култивира се в Европа и по-специално във Франция. У нас се среща много нарядко в Източна и Средна Стара планина и в Родопите.

В народната медицина отвара от ангелика се използва при простуда, кашлица, колики, главоболие и ревматизъм. Чай от ангелика действа благоприятно при стрес, а листата, прибавени във ваната, имат успокояващ ефект при хистерия и други нервни заболявания.

В кулинарията като подправка се използва главно коренът – дебел, вретеновиден и месест, тъмен отвън и бял отвътре. Има приятен аромат, който е по-силен при двугодишните и по-нежен при едногодишните.

Ситно нарязани кълнове и млади стъбла, както и настърган пресен корен се прибавят към салати за ароматизирането им, а също и към топли зеленчукови гарнитури и месни сосове. Към варени и задушени зеленчуци се прибавят 3 мин, преди да са готови, а към супи – 5 мин преди да се оттеглят от огъня.

Корените и стъблата могат да се варят като зеленчуци.