Време за четене: 2 минути

Липа

Липа (Tilia argentea Desf. ,Tilia cordata Mill. ,Tilia platyphyllos Scop.)
Семейство Слезови (Malvaceae)

Високи дървета с разклонена корона. В медицината се употребява цветът и на трите вида липа : дребнолистна (Tilia cordata), едролистна (Tilia platyphyllos) и сребролистна (Tilia argentea). Цветовете им се състоят от 5-делна чашка, 5-листно зеленожълто или бяло венче и многобройни тичинки. Събрани са в съцветие полусенник, като дръжката на полусенника се е срастнала с главната жилка на едър, езиковиден, кожест, гол или мъхест присъцветен лист с бледожълтеникав цвят и мрежеста нерватура. Плодът на всички видове липа е кълбесто орехче. Медоносни растения.

Разпространение. В предпланинския и долния планински пояс на цялата страна.

Използваема част. Цветовете на липата с или без прицветника, брани по време на цъфтежа – юни-юли. При брането цветовете не се мачкат, защото при сушенето потъмняват. Изсушената билка е със зеленикавожълти цветовве и жълтозелени присъцветници с приятна миризма и сладникав вкус. Запазва се на сенчесто и проветриво място.

Химичен състав. Етерично масло (главно от фарнезол), флавоновия глюкозид хесперидин, гликозида тидиацин, сапонини, дъбилни в-ва, провитамин А, витамин С, слуз и др.

Лечебно действие и приложение. Липата проявява силно потогонно и пикочогонно действие. Притежава също и противоспастични, тонизиращи и противомикробни свойства. Прилага се като отхрачващо средство при болести на дихателните пътища (бронхити, пневмонии, катари, ангини), при температурни състояния, ревматични болки и неврити. Употребява се и при заболявания на пикочните органи.
В българската народна медицина липата се прилага още при болки в стомаха и червата, шарка, кожни обриви, главоболие, епилепсия, виене на свят, хистерия, пресипнал глас, диария и др. Външно липовия цвят се препоръчва за бани при нервни болести, за гаргара при гърлени възпаления и зъбобол.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от цвета се вари в 200 мл вода 5мин. Отварата се пие като чай. За външно приложение – 100 г липов цвят се слага в 2 л вода да кипне, след което отварата се излива във ваната за баня.

Важни правила за билките и тяхното използване