Време за четене: < 1 минута

МаточинаМаточина (лимонче) (Melissa officinalis L.)
Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Многогодишно тревисто растение с приятна лимонена миризма. Стъблото е 30-40 см. високо, покрито с власинки. Листата са широко яйцевидно ромбични или продълговати, тъпо назъбени. Цветовете са бледожълти, бели или розови. Плодът е съставен от четири едносеменни яйцевидни орехчета. Цъфти юни – септември.

Расте из храсталаци, редки гори, из дворове и градини из цялата страна.
Използват се листата (Folia Melissae) и цъфтящите връхни части на стъблото (Herba melissae).
Съдържа етерично масло, в състава на което влизат цитрал, цитронелол,гераниол, линалол и др. Седативното действие се дължи на цитрала. Освен това в дрогата се съдържат тритерпеновите урзолова и олеанолова киселина, 5% дъбилни вещества и захарта стахиоза.
Маточината успокоява нервната система, има спазмолитично (антиспастично), болкоуспокояващо и противогърчово действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

Дрогата се използва широко и влиза в състава на много билкови чаеве за лечение на различни нервни нарушения – неврози, неврастении, сърдечни неврози, мигрена, полова възбуда, смилателни нарушения от неврогенен произход и др.
Външно намира приложение за гаргара при възпаление на венците и устната лигавица и под формата на компреси и лапи при циреи, ревматизъм и др.
Прави се запарка от 2 супени лъжици дрога и 500 мл. вряща вода (оставя се да кисне 2 часа). Пие се по една воднна чаша 3 пъти на ден.

Важни правила за билките и тяхното използване