Време за четене: < 1 минута

НевенНевен (Calendula officinalis L.)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))
Едногодишно светлозелен тревисто растение. Стъблото е 30-50 см. високо, изправено, от основата разклонено. Листата са последователни, продълговати, обратно яйцевидни или приседнали. Цветните кошнички са жълти или оранжеви.Плодовете са твърде разнообразни по форма и размери плодосемки, най-често сърповидно или дъговидно извити.

Цъфти от юни до късна есен. Отглежда се като декоративно растение. Произхожда от Средиземноморската област.

За лечебни цели се използват цветните кошнички (Flores Calendulae). От цветовете са изолирани голям брой тритерпенови съединения, между които производните на лупеола, сапонини, производни на олеаноловата киселина и др. Дрогата съдържа също така етерично масло, полиацетилени, каротеноиди, ситостерол и др. Установени са флавоноиди дъбилни и слузести вещества, смоли, ябълчна и салицилова киселина и незначително количество алкалоиди.
Билата има доказано противомикробно действие и способност да ускорява зарастването на рани.

Прилага се за лечение на язвите на стомаха и дванадесетопръстника. Използва се и при много други заболявания – предимно стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни и др.
Прилага се настойка от цветовете (1:5) вътрешно по 30-50 капки 3-4пъти дневно и външно за компреси и промивки в по-голямо разреждане.

Важни правила за билките и тяхното използване