Време за четене: 3 минути

почистим хладилника

Хладилникът – мястото, където държим повечето храни у дома може да се превърне в изненадващ и неочакван източник на здравословни проблеми. Ако не бъде почистван основно и то редовно, уредът се превръща в източник на бактерии, тъй като ниските температури не убиват микробите. А се появи и мухъл то тогава почистване се превръща в очевидна задача.
Ако трябва да почистите хладилника, но не искате да използвате силни токсични препарати, тази статия е точно за вас. Вижте как да се справите с неприятната задача бързо, лесно, и ефикасно с подръчни средства.

Преди да започнете …

Изключете хладилника от електрозахранването. Ако трябва само да избършете леко рафтовете, може да го оставите да работи, но ако искате да го почистите основно ще трябва да го изключите. Когато знаете, че ви предстои основно почистване, спрете да пазарувате нетрайни храни, за да не се налага да се чудите къде да ги държите, докато чистите.

Извадете всичката храна

Извадете всичката храна от хладилника. Силно препоръчваме да изхвърлите не само развалящите се продукти, но и уж трайните продукти, като кетчуп и други сосове, които са престояли повече от 2 месеца. В крайна сметка, ако нещо не се развали за толкова време, може би не е добра идея да го ядете изобщо.

Махнете и почистете всички подвижни части

За да изчистите бързо и лесно вътрешността на целия хладилник, си осигурете лесен достъп и до най-отдалечените ъгълчета и най-неудобните чупки. Махнете преградите от врата, рафтовете, кошничките за яйца, чекмеждетата. Ако имате миялна машина може да сложите по-дребните модули вътре и да пуснете програма с по-ниска темпертура. Ако ли не – накиснете ги в гореща сапунена вода за 20 минути. След това внимателно ги изтъркайте и ги изплакнете. Оставете ги настрани да изсъхнат добре.

Почистване на вътрешността

За да почистите добре вътрешността на хладилника нямате нужда от токсични препарати, а само от препарат за миене на чинии, вода и оцет. Пригответе си в малък съд разтвор от топла сапунена вода и няколко капки оцет. Не прекалявайте с верото, защото ако стане твърде много пяна трудно ще я изплакнете.

Прокарайте гъба потопена в разтвора по цялата вътрешност на хладилника. След това с помощта на чиста вода и гъба може да “изплакнете” вътрешността, като избършете санунените остатъци.

Ако в хладилника се е появил мухъл, или плесен най-лесния и природосъобразен начин да се преборите с проблема е почистването с оцет. Пригответе си разтвор от вода и оцет в съотношение 1:1. Потопете чиста кърпа в разтвора и избършете вътрешността на след като сте измили със сапунената вода.

Не изплаквайте, ами оставете врата на хладилника отворена за една нощ. Миризмата ще се изпари, и киселата течност ще предпази от повторна поява на мухъл.

Средства срещу неприятни миризми

На всеки се случва от време на време да забрави някой продукт в хладилника – след уйкенд, прекаран извън дома се връщаме и заварваме вкиснато сирене или мухлясал плод, а миризмата на развалената храна се е просмукала навсякъде. За да предотвратите това просто сложете малка купичка сода бикарбонат в хладилника. Содата поема всякакви миризми много ефективно. Сменяйте купичката на всеки 1-2 месеца.

Ако редовно прочиствате хладилника от застояли храни и следвате нашите съвети, поддръжката на този уред ще стане по-приятно занимание и ще отнема по-малко време. Ако трябва да почистите и фурната, прочетете и „Как лесно да почистим фурната с оцет и хлебна сода“.