Време за четене: 3 минути
ръжда
Без значение дали ръждата покрива колелото, инструментите, или е оставила петна по дрехите или килима, само гледката на тази червеникава напаст може да накара човек да изтръпне. Освен, че е неприятна за окото, ръждата е вредна за металите. Тя представлява оксидиране на желязо, или желязна сплав. Водата и влагата обикновено ускоряват този процес. Най-лошото е, че колкото по-дълго отлагате почистването и, толкова повече ръждата корозира металите , докато ги разруши напълно.
За щастие, ако реагирате навреме лесно ще се справите с този проблем. Ето няколко предложения за почистване на ръжда.

Премахване на ръжда с оцет

Оцетната киселина е едно от най-ефективните средства за домашно почистване на ръжда. Оцетът е изключително подходящ за премахване на ръжда от дребни части, или инструменти – като отверки, глава на чук и други малки метални предмети. Вземете пластмасово шише от 1,5л и пуснете вътре ръждясалите предмети. Напълнете бутилката с бял оцет, така че течността да ги покрива напълно, и дори да е с 2-3см над металните части. Сложете капачката и разклатете леко. Оставете оцетът да действа за едно денонощие и след това го излейте. Използвайте цедка, ако сте накиснали дребни части, за да не ги изгубите. Внимателно подсушете металните части. Ръждата е напълно изчезнала и металът блести!

Почистване на ръжда с лимон

Лимонената киселина също може да помогне в борбата срещу ръжда. Ако трябва да почистите метален предмет, който е твърде голям, или не може да бъде демонтиран и потопен в оцет, пробвайте следният трик. Пригответе си гъста паста от прясно изцеден сок от 1 лимон и сол – колкото поеме. Нанесете върху ръждясалата повърхност и оставете да действа два часа. Енергично изтъркайте с помощта на кората на лимона, или четка. Почистете с кърпа.

Сода за хляб срещу ръжда

Ако трябва да премахнете ръжда от малък участък може да пробвате този, не толкова агресивен метод. Сложете шепа сода за хляб в малка купичка и добавете 1 с.л. вода. Ще получите гъста каша. Намажете ръждясалият предмет и оставете да подейства за 3-4 часа. Използвайте на стара четка за зъби, за да изтъркате содената паста с кръгови движения. Подсушете със суха кърпа.

Усилено търкане

Когато става въпрос за почистване на ръжда от голяма площ, или когато корозиралият пласт е твърде дебел, ще се наложи да го остържете. За да остържете ръжда може да ползвате телена четка, домакинска тел, метална шпатула, или шкурка. Изберете най-удобния за вас инструмент в зависимост дали повърхността е плоска, или не и каква е дебелината на ръждясалия слой. След премахването на дебелия ръждив пласт може да прибегнете до някоя от другите полиращи техники.

Почистване на ръжда от дрехи и килими

Ако изцапате дрехите си, докато чистите ръжда, или изпуснете ръждясалия чук върху килима няма как да не остане червеникавокафяво петно. За щастие, лесно може да се справите с него с помощта на лимон. Ако петното от ръжда е върху дреха, просто изцедете няколко капки лимон върху него и разнесете с пръсти. Изплакнете дрехата със студена вода и след това я изперете както обикновено.

За да почистите петно от ръжда върху килима, използвайте паста от сол и лимонов сол. Оставете я да действа няколко минути, след това я отстранете с помощта на шпатула или тъп нож. Вземете чиста гъба, намокрете я и я изцедете добре. Започнете да потупвате леко килима, за да изплакнете останалата смес от сол и лимон.