Време за четене: 2 минути

Поливане на стайните цветя

Поливане

Няколко съвета за поливане на растенията у дома.

Двете жизнено важни условия за виреенето на цветята са: светлината и водата тук ще разгледаме и обърнем внимание на поливането и да го правим така че растенията да са винаги свежи и щастливи.

Най честата грешка , която се допуска от неопитния цветар, е преполиването. Някой стайни растения се поливат твърде обилно. Те увяхват, защото в корените им се събира вода, която и пречи да получават така важния кислород. Те почват да гният и по тизо начин не могат вече да поемат водата.

Най сигурният начин, по който може да се прецени дали растението се нуждае от поливане, е като се опитаме с пръст почвата на дълбочина 2-3см. Ако почвате е суха, полейте, ако ли пък не, изчакайте необходимото време.

За съжаление няма точни правила за това през колко време да се полива. Нуждата от вода зависи от температурата , сезона , самото растение, вид големина и т.н
Можем да следим появата на някой от признаците на преполиване. – пожълтяване на листата, свиване или окапване, забелязват се и кафяви периферии или връхчета. За да се предотврати загиването на корените, не оставяйте никога вода в чинийката на саксията.

През цялата година използвайте само филтрирана вода със стайна температура (20 – 25°С).
Качеството на водата е от изключителна важност за нашите приятели. Чешмяната вода е твърда и понякога пречи на растежа.
Ако се налага поливане с твърда вода, тя трябва да престои, докато частиците са утаят.
И да не забравяме, че колкото и да е опасно преполиването , толкова опасно може да се окаже и пресушаването.
Отпуснати и вяли листа, сигурен знак че растението е жадно.