Време за четене: 3 минути

Поливане по време на отпуската

Освен завладялото ни отпускарско настроение и вълнението за предстоящата почивка, пред всеки любител на цветята изниква въпроса – какво ще стане с цветята у дома? Кой ще ги полива и овлажнява? Ще заваря ли оживели цветя като се върна?

Има много начини да осигурите така нужната влага на вашите домашни любимци през горещите летни дни, докато отсъствате от дома. Много от тях да изпитани в практиката и работят успешно. При някои разбира се с по-голям успех отколкото при други. Също така е важно от нуждите от поливане на различните видове цветя – един искат повече вода, други по-малко. И разбира се всички описани по-долу начини работят за седмица, максимум две.

Най-простия начин, приложим за благонадеждни съседи, тъщи/ тъстове, свекърви/ свекъри: ето ти ключа, няма нищо сложно, аз на всички съм сложила етикетчета кога и как се поливат. даже няма нужда да идваш всеки ден, може и през ден. В този случай наистина трябва да сте сигурни, че въпросните хора знаят какво правят с вашите цветя.

Друг изпитан метод е със забучена в пръстта бирена бутилка. Това работи за средни по размер саксии, като бутилката се забучва близо до стеблото (средата на саксията). По този начин водата от бутилката се просмуква в почвата и поддържа влагата. Можете да използвате също така и бутилки от минерална вода. При бутилките от минерална вода можете да оставите капачката, като преди да я забучите в почвата пробийте няколко дупки в нея с игла или шило. Така можете да осигурите „умерено поливане” на някои цветя.
Метода с бутилка не е много удачен при саксии с цветя, чиято почва е глинеста. Просто навлажнената в гърлото на бутилката почва ще си остане спечена и водата няма да изтича към корените.
Поливане по време на отпуск
Друг изпитан метод е с кофата/ бутилката с вълнен конец или парче плат. Единият край е в кофата, а другия в саксията. Това работи при по-малките саксии. Задължително проверете проводимостта на материала, който използвате. Да не се окаже като се приберете отпочинали, че кофата е пълна, вълнения конец е сух, а цветето е загинало. Също така е добра идея в края, потопен в кофа или бутилка да привържете нещо тежко да потъне до дъното – в противен случай конеца/ плата може да „увисне” при намаляването на водата и ефекта за вашите цветя да е летален.

Трети метод са предлаганите в някои магазини приспособления, които се връзват към водопроводната мрежа. Въпросът тук е доколко бихте се доверили на подобно нещо при положение, че вас ви няма няколко седмици, а крана на водата е пуснат (наводнение!).

Като цяло много можете да си улесните живота, ако ползвате ТЕРАУЕТ. Кристалите ТЕРАУЕТ абсорбират и задържат до 400 пъти (1 кг абсорбира 400 л вода) масата си при оводняване в рамките на кореновата система, като отдават при нужда влага на растението. Повече за Тераует прочетете.

Не е за пренебрегване и автоматичната система за напояване. Изграждането на подобна система е свързано с инвестиции, при това не малко, но за сметка на това ще си улесните живота много, а и цветята ще се чувстват прекрасно. И най-важното – проблемите с поливането, когато не сте си вкъщи се разрешават автоматично.
Поливане по време на отпуск
При орхидеите положението е малко по-специфично. Всъщност при тях основната опасност през отпуската е от преполиване колкото и странно да ви звучи. Затова преди да тръгнете на почивка ги полейте обилно, пулверизирайте и в банята или в стая с пуснати завеси/ щори.

Който и от горните методи да предпочетете, почти задължително следва да внесете цветята от балкона в помещение. Ако банята ви е с прозорец – това е идеалното място за тях. Там ще са светло, влажно и прохладно. Ако банята ви не е с прозорец ги внесете в стая, но пуснете завесите/ щорите.

Приятна почивка и пожелания за свежи цветя като се завърнете!

Privacy Preference Center