Пресечка-бенедектински трън

Време за четене: 2 минути
Пресечка-бенедектински трън

Пресечка — Cnicus benedictus L. – Asteraceae (Compositae)

Сем. Сложноцветни

Билката бенедиктински трън  (Cnicus benedictus L.), известна у нас под името пресечка

Описание: Едногодишно, силно разклонено, паяжино влакнесто растение. Стъблото е 10–60 см високо с множество приповдигащи се клонки. Листата са продълговати, пересто нарязани, бодливо назъбени, отдолу със силно изпъкнала мрежа от белезникави жилки.

Най-горните листа са яйцевидно ланцетни и сближени под съцветията. Плодовете са цилиндрични, надлъжно наребрени, жълтокафяви. Хвърчилката е двуредна с по 10 четинки във всеки кръг.

Разпространение: Расте по сухи тревисти места. У нас се среща по Черноморското крайбрежие, Странджа, Източни и Средни Родопи, Югоизточна България и южната част на Струмската долина.

Употребяема част: Използват се стръковете (Herba Cardui benediciti), събрани по време на цъфтеж.

Химичен състав: Билката съдържа горчивия сесквитерпенов лактон кницин, слузни вещества, смоли, дъбилни вещества и др.

Действие: Пресечката тонизира функциите на стомаха, възбужда апетита, засилва жлъчната секреция, подобрява храносмилането. Тя предизвиква изпотяване и понижава температурата при трескави състояния. Установено е, че подобрява кръвообращението, стимулира работата на сърцето, успокоява централната нервна система.

Приложение: Дрогата се прилага при безапетитие, лошо храносмилане, отпадналост след тежко боледуване, анемия, жълтеница, някои бъбречни и трескави състояния. Прилага се също като успокояващо средство при кашлица, астма, невралгични болки, ревматизьм, някои кожни заболявания (бавно заздравяващи рани и др.). Плодчетата се прилагат при запек. Сокът от растението в прясно състояние се използва при ухапване от насекоми. Корените се прилагат при рани, отоци и др.

 Начин на употреба: Използва се отвара или запарка от билката (5–10 г на 100 см³ вода), която се изпива на 3 пъти за 1 денонощие. За външна употреба се прилага пресният сок от растението или стръкове, накиснати за десет дни в бяло вино в съотношение 1:50. Прилага се и отвара от корените.

 Не се препоръчва за продължителна употреба!