Време за четене: 2 минути
Женско биле, Сладник, Сладък корен

Сладник (сладък корен) – Glycyrrhiza glabra L.

Сем. Бобови – Fabaceae (Leguminosae)

Описание: Многогодишно тревисто растение с късо, дебело коренище и силно разклонена коренова система с дълги до няколко метра корени, отвън кафяви, а отвътре лимоненожълти. Стъблата са до един метър високи, изправени, в горната част разклонени, покрити с дребни точковидни жлезички или шипчета. Цветовете са бледовиолетови, събрани в редки гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на горните листа. Цъфти през юни и юли.

Разпространение: Расте по сухи тревисти места в Дунавската равнина (Свищовско, край р. Дунав източно от гр. Никопол, при Сомовит).

Употребяема част: Използуват се корените, обелени от външната кафява кора.

Химичен състав: Съдържа около 12% глициризин, на който се дължи сладкият вкус на корена и лечебното му действие. Глициризинът е около 50 пъти по-сладък от захарта. Освен глициризин в дрогата са установени различни флавоноиди, от които с биологична активност са флаванонът ликвирицигенин и халконът изоликвирицигенин. В корените се съдържат също хидроксикумарините умбелиферон, херниарин и ликумарин. Съдържат се още глюкоза и захароза, манитол, скорбяла (25–30%), етерично масло, аспарагин, стероли ( р-ситостерол) и др.

Действие: Билката има омекчаващо, противовъзпалително, от-храчващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено действие.

Приложение: Сладникът намира приложение както в народната, така и в научната медицина – при възпаление на дихателните пътища, при възпаление и камъни в бъбреците, при пресипнал глас, при гастрит, хроничен запек и ревматизъм. Дрогата се прилага и като спазмолитично, капиляроукрепващо и противовъзпалително средство при много заболявания.

Тя може да предизвика задръжка на натрий в организма с получаване на отоци, затова не трябва да се прилага дълго и без лекарско наблюдение.

Начин на употреба: Използува се запарка от една две чаени лъжички счукани корени на 250 см³ вряща вода, която се изпива на три пъти преди ядене.

Сух корен от женско биле се дъвче и осезаемо облекчава болки в гърлото и дишането при астма.

Нарязаните корени влизат в състава на отхрачващи, слабителни и диуретични билкови чаеве.