Време за четене: 2 минути

RuelliaРуелия (Ruellia)
Семейство Акантови (Acanthaceae)

Родът е представен от над 250 вида и носи името на ботаника Жан дьо Руел, който е бил и лекар на френския крал Франсоа I през XV век. В момента тези прекрасни цветя отново са на мода. Някои видове Руелия, като напр. Ruellia makoyana, са силно разклоняващи се храстчета. Дължината на стеблата на различните видове достига до 60 см. Листата на цветето са особено красиви. Те са дълго около 7 см. с елипсовидна форма, тъмнозелени с лек пурпурен оттенък и ярко изписани сребристи жилки. При Ruellia macrantha, листата са по-едри и не са изписани с жилки, а цветовете са лилави във формата на камбанка. Нежните цветове са тръбести около 4 см., цикламени на цвят и с много краткотраен цъфтеж – само няколко дни през есента от август до ноември. Стъбълцата на Руелията имат нужда от подпиране, иначе ще полегнат. Подходящи са за висящи кошници.

Място: Едно от най-важните неща по отношение на мястото за отглеждане на Руелията е то да е полусенчесто. Растението не понася директните слънчеви лъчи. Оптималната температура следва да бъде около 20 градуса, като през зимата не бива да се допускат температури под 15 градуса. През лятото е добра идея да изнесете Руелията на балкона или в градината, но на шарена сянка.Ruellia

Грижи: Руелията не понася сухият въздух. За да отгледате здрави и красиви цветя, осигурете им висока въздушна влажност. Особено през по-топлите дни е добра идея да пулверизирате растенията, както и да поставите саксиите върху съд с вода. По този начин, постепенно изпаряващата се вода ще осигури оптималната въздушна влажност. Поливането на Руелията трябва да е умерено, като в почвата трябва винаги да се поддържа умерена влажност. През зимата поливането силно се редуцира.
Почвеният субстрат следва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост и е съставен от чимовка, листовка и пясък в съотношение 3:2:1. Осигурете и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.

Размножаване: Руелията се размножава лесно с резници. Те се вкореняват най-лесно във вода при температура около 20 градуса.

Съвет на градинаря: Руелията е подходяща за висяща кошница.