Време за четене: 2 минути

SyngoniumСингониум (Syngonium)
Семейство Змиярникови (Araceae)

Сингониума е много популярно многогодишно растение, дошло при нас от Централна и Южна Америка. В родината си сингониума расте като висяща лиана с множество въздушни корени. Познати са около 30 вида, най-популярните от които са S. auritum и S. podophyllum.
Много характерно за сингониума е промяната на листата на растението с възрастта. Листата на младите растения са стреловидни, докато при възрастните листат като форма наподобяват звезда с неправилна форма.
С възрастта се променят не само формира на листата, но и формата на цялото растение – от компактно растение сингониума се превръща в буйно растяща лиана, имаща нужда от подпора или свободно падаща надолу.

Място: Също като Спатифилиума и Дифенбахията, с които са от едно семейство предпочита топлите, влажни и защитени от преки слънчеви лъчи места. Много подходящо растение за висяща кашпа вътре в стаята или на балкона. Идеално би се чувствало близо до източен прозорец, а през топлите летни месеци на най-сенчестото място на балкона.

Грижи: Сингониума обича водата – през топлите месеци се полива и пулверизира ежедневно. От октомври до май Syngoniumполиването е доста по-пестеливо – един път седмично. През зимата сингониума се чувства отлично в кухнята – топло, влажно и светло. Така през пролетта имаме готово добре развито растение. Относно торенето – през лятото се тори един път седмично с балансиран тор за листно – декоративни растения (зелен кристалон) , а през зимата – веднъж месечно. На много места в литературата и Интернет пише, че по принцип се тори веднъж месечно. Може да го правите доста по-често и ще се радвате на страхотни растения.
Пресажда се веднъж на две години в пропусклива почва – листовка, торф, прегорял оборски тор и пясък в отношение 1:1:1:1.

Размножаване: Най-лесно става с резници, които можете да вкорените във вода или направо в почва. За по-успешно вкореняване можете да ползвате вкоренител.

Съвет на градинаря: Много добре се комбинира с хлорофитум във висяща кашпа. Можете също така да го комбинирате с дифенбахия – много добре прикрива оголеното и стебло.