Време за четене: 3 минути

 

ютията
Замърсената плоча на ютията е досаден проблем, независимо дали сте изгорили дреха и има остатъци върху покритието, или с времето са се образували наслоявания от твърдата вода. Когато плоската част на ютията не е напълно чиста, рискът да изцапате, или още по-лошо – да изгорите дрехата, която гладите се увеличава. Ето защо подбрахме най-ефективните методи за бързо и лесно почистване на ютия в домашни условия с екологични и подръчни материали.

Премахване на петна от изгаряне

Тези петна са досадни и изглеждат трудни за премахване, но може да се справите с тях и с подръчни материали.

Вестник

Нагрейте ютията до най-висока температура. Сложете на гладачната маса чиста, суха кърпа а върху нея – вестник. Изгладете хартията с нагрятата ютия. Прекарайте я няколко пъти и твърдия нагар от плат ще падне. Може да използвате и хартиена носна кърпичка.

Оцет

Загрейте леко ютията и после я изключете – трябва да е толкова топла, че да можете да я пипнете, без да се изгорите. Вземете парче памучен парцал, потопете го в оцет и изтъркайте петното от изгорено. Този метод изисква малко повече време, но пък е подходящ за почистване на плочата на ютията, без опасност от надраскване.

Морска сол

Нагрейте ютията на най-висока температура. Постелете суха кърпа върху масата за гладене и я поръсете с едра морска сол. Прекарайте ютията върху солта плавно няколко пъти, дото изгорялото петно падне.

Сода бикарбонат

Пригответе гъста паста от две-три супени лъжици сода бикарбонат и съвсем малко вода. Намажете плочата на студената ютията със сместа. С помощта на памучено парцалче или кърпа внимателно изтъркайте петното от изгаряне с леки кръгови движения. След този своеобразен пилинг от петното няма да остане и следа.

Веро

Ако не ви се иска да използвате абразивни вещества като сол, или сода, пробвайте да премахнете нагара от ютията с помощта на веро. Потопете чиста кърпа в купа с топла вода, в която е разтворена 1 супена лъжица веро. Извадете кърпата без да я изстисквате и я сложете в плоско легенче (тава също върши работа) сложете ютията върху кърпата и я оставете да се накисне за няколко часа. Измийте плочата с топла вода и меката страна на гъбата, за чинии, за да не я надраскате.

Премахване на варовикови наслоявания и полиране

Ако плочата на ютията е помътняла и усещате, че не се плъзга по дрехите с така лесно, както когато е била нова, пробвайте тези лесни трикове за полиране, които се използват за почистване на сребро.

Паста за зъби

Намажете студената ютия с паста за зъби и я оставете за 1-2 минути. Ползвайте обикновена, а не гелообразна или абразивна паста. Вземете памучна кърпа, полирайте металната повърхност с кръгови движения и изплакнете. Включете ютията на най-висока степен и пуснете парата, за да може ако има паста, останала в отворите за пара да излезе навън.

Препарат за стълко

Напръскайте студената ютия с препарат за миене на прозорци и избършете повърхността с памучна кърпа.

Ако има наслоявания около отворите за пара потопете клечка за уши в паста от сода и вода и внимателно почистете дупчиците. Изплакнете с вода, нагрейте ютията и пуснете парата.

Как да почистим резервоара на ютията

Ако не сте гладили с пара известно време и сте забравили да изразните резервоара за вода може да се появи лека миризма на мухъл. За да я премахнете разтворете бял оцет в дестилирана вида в съотношение 1:1 и  налейте в резервоара. Загрейте ютията на най-висока температура и натискайте бутона за пара, докато сместа се изпари. Изплакнете, като налеете чиста дестилирана вода и отново оставете парата да работи, докато се изпари.

Важно: Когато чиститите плочата на ютията ползвайте само меки кърпи и гъби, за да не надраскате повърхността. Никога не почиствайте ютия с тефлоново покритие с абразивни вещества.