Време за четене: 2 минути

Въздействието на цветоветеВъздействието на цветовете

Червеният цвят уморява очите и действа раздразнително, може да доведе до главоболие, учестено сърцебиене и повишение на кръвното налягане. Това е цветът на енергията, силата и живота. В домашният интериор е добре да се избягва или ограничава и използва в помещения където не прекарваме много време. Повече е подходящ като акцент отколкото като основен цвят.

Жълтият принадлежи към основните цветове свързва се с лято, слънце светлина, води до положително  усещане и топлина . Особено подходящ за помещения със слаб достъп до слънчева светлина.  Препоръчва се комбиниране с други цветове .

Оранжевите цветове повишават  жизнеността  и настроението ,предизвикват прилив на енергия.Ползва се често където се събират големи групи хора , тъй като подобрява социалното поведение. Оранжевото се комбинира без проблем с много други цветове. Подходящ е за декор за всяка стая. Действа анти депресивно и те кара да се усмихнеш.

Синият е противоположен на червения. Забавя дишането, сърдечната честота и намаля стойностите на кръвното налягане. Перфектния цвят за помещенията за релаксация. Има  широк  спектър от нюанси, които могат да отговарят на всички изисквания и предпочитания. Ако изберете синьото за основен цвят, задължително трябва да балансирате с топли цветове.

Зеленият е цвета, който присъства най- много в природата и се свързва с живота, здравето, природата и хармонията. Действа успокояващо, умствено и физически, носи добро настроение. Зеленият цвят е подходящ за всяко помещение, стига да подберете точния нюанс.

Кафявите цветове внасят чувство за топлота и уют. Добре е да се избягва от стеснителни и тихи хора  ако искаме да стимулираме инициативността им.

Кафявото е много практичен цвят, които може да се включи навсякъде.

Бледите и светли цветове могат да освежът остарелия интериор, създавайки усещане за чисто и светло пространство.