Време за четене: 2 минути

Цветовете в жилището

Цветовете в жилището

Вече е ясно важността на ролята която играят цветовете в нашия живот и тяхното безспорно физическо и психическо действие върху човека.

Не е  нужно да сме експерти, за да подберем и съчетаем  добре цветовете в жилището си!  Най важно е да не правим произволен избор от типа “искам цветът като на съседите“ или “сега този цвят е модерен“

На първо време трябва да седнем и предварително да обмислим общата цветова  композиция. В нея влизат и другите елементи на обзавеждането, като пердета, мебели килими, таван и т.н. Също важни фактори при избора на цветове са  предназначението на помещението, неговата големина и изложение.

Цветната композиция в дома трябва да винаги добре уравновесена. В такъв  случай трябва да използваме един тон, които да преобладава и да изгради характера на помещението. Но за да разпределим  хармонично цветовете трябва да съчетаем  и цветове  близки, до основния.

Знаем, че цветовете се делят на топли и студени, хроматични и ахроматични.
Цветната палитра е изградена на базата на няколко основни цвята. Ако овладеем основните правила за комбиниране на цветове, то ние вече сме дизайнери.

Основните групи цветове са хроматични – всички цветове, и ахроматични – бял, черен, както и всички междинни цветове, получени от комбинациите между тях. Всички цветове си имат своето въздействие дори безцветните и неутрални ахроматични.
Белият цвят е образа на светлината и чистотата, изразява наивност и жизненост. Докато Черния навява тъга и символ на нощта.
Комбинацията от бяло и черно е сиво. В зависимост от наситеността си той се приближава към единия или другия съставен цвят.Цветовете в жилището

Хроматичните цветове имат три основни качества — светлост, нюанс и наситеност. Те произлизат от три основни цвята червено, жълто и синьо
хроматичните цветове биват – топли и студени.
Топли са тези цветове, които са близки до цвета на пламъка червен, жълт, оранжев, кафяв и техните оттенъци.
Топлите цветове са активни, те действат слънчево, радостно, повишават настроението и предразполагат към действие.
Подходящи са за дневни, детски стаи, както и за работните помещения.

Ако се използват силно наситени топли цветове, могат да предизвикат психологическо въздействие, напрежение и възбуда.

Студени са тези цветове, които се съдържат в цвета на водата и и въздуха. зелен, син, виолетов. Спокойно действащи тонове, успокояват и създават усещане за повече простор. Те са подходящи за помещения предназначени за почивка. 

Ахроматичните цветове могат да се прилагат самостоятелно, но в комбинация с хроматичните имат много по голям ефект.

Цветовото оформление е от особено значение за завършения вид на нашето помещение. Лошото подбиране на цветовете може да направи неугледно едно иначе така подредено с любов кътче.

Умелия избор и правилно съчетаване на цветовете създават уют и добро настроение.

Цветовете в жилището