Време за четене: 2 минути

ЗарасличеЗарасличе (черен оман) (Symphytum officinale L.)
Семейство Грапаволистни (Boraginaceae)
Многогодишно тревисто растение, достигащо на височина от 50 до 100 см. Коренището е късо, черно, с дълги, разклонени корени. Стъблото е изправено, листата са последователни, 10 до 15 см. дълги. Цветовете са събрани в спирално завити съцветия. Плодът при узряване се разпада на 4 черни, гладки, лъскави орехчета. Цъфти от май до юли.
Расте по влажни места из крайречни храсталаци и като бурен из низините и предпланините из цяла България.

Използват се корените (Radix Symphyti), събрани в края на лятото и началото на есента.
Корените съдържат 0,8 – 1% алантоин – вещество, което стимулира регенерацията на тъканите. Установени са пиролизидинови алкалоиди. Съдържат се също 10 – 15% слузни вещества, скорбяла, дъбилни вещества, смоли, аспарагин, фенолни киселини, тритерпени и следи от етерично масло.
Съдържащите се в растението алантоин и други съставки ускоряват заздравяването на бавно зарастващи и гнойни рани, костни счупвания и др.

Действието е потвърдено от експериментални проучвания върху животни и хора. Билката улеснява епителизирането на повърхностни гнойни рани, на язви на стомаха и дванадесетопръстника, на нараняване на устната лигавица и венците. От зарасличето са получени препарати за стимулиране растежа и зарастване на кости. Забележително е, че при костни счупвания дрогата е била прилагана още от римските военни лекари.
Билката трябва да се използва много внимателно, тъй като съдържа съставки със силно действие и може да предизвика отравяне.

Сварените на каша корени се прилагат под формата на лапи при трудно заздравяващи външни рани, циреи и др. За гаргара и при язвена болест се използва запарка от 10 гр. корени на 250 мл. вода, за един ден. Растението се прилага и в суров вид (настъргани корени) при изгаряния, рагади на гърдата у кърмачки и други наранявания, при които бързо се успокоява болката на нараненото място.

Важни правила за билките и тяхното използване