Време за четене: 3 минути

Жълт кантарионЖълт кантарион (звъника) (Hypericium perforatum L.)
Семейство Звъникови (Hypericaceae (Guttiferae))

Многогодишно тревисто растение, високо 30-100 см. с изправено, голо, силно разклонено в горната си част стъбло, с две надлъжни ребра. Листата са срещуположни, без дръжки, елипсовидни до овални, целокрайни, дълги 1-3 см. Гледани срещу светлината, те са като перфорирани, поради наличието на вместилища с етерично масло. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие метлица. Плодът е яйцевидна тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември. Расте из цялата страна по тревисти места, из храсталаци, сечища, ниви. В нашата страна се срещат около 22 вида звъника.

При събирането на жълтия кантарион той не трябва да се смесва с други видове, които приличат на него – четириръбестата звъника – Hypericum tetrapterum Fries L. , която има четириръбесто кухо стъбло, мъхестата звъника – Hypericum hirsutum L.,на която стъблото е обло, но мъхесто и без надлъжни ребра.

Употребява се надземната част (Herba Hyperici), която се събира в началото или през време на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 см. от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

Растението съдържа 0,5 % хиперицин и псевдохиперицин, кото са кондензирани антрахининови производни. Намерени са също флавоноидите хиперозид, рутин, кверцитрин и др., смолисти вещества(до 10%), катехинови дъбилни вещества, до 0,10% етерично масло – оцветено в зелено и съставено предимно от сесквитерпени, каротен, никотинова киселина и др.

Билката има разнообразни и много полезни свойства – противовъзпалително, противомикробно, адстрингенно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект чрез уплътняване на капилярната стена, подобряване оросяването на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект.

Жълтият кантарион е една от най-често употребяваните от дълбока древност до сега и изключително полезна билка. С изолирани съставки и извлеци от дрогата се получават препарати за лечение на голям брой страдания. Забележително добре се повлияват възпалителните заболявания на храносмилателните органи и смущения в храносмилането – язвена болест, гастрити, ентероколити, диария и др.
Наличието на хиперицин, псевдохиперицин и етерично масло в дрогата е основна предпоставка за действието на билката както при изброените заболявания, така и при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавицата.

Флавоноидите и флавоноидните съставки й придават капиляротонизиращ ефект и подобряване на сърдечната дейност.
Билката е полезна и при болни с депресия и неврологични страдания, както и при изтощение при тежко боледуване. Успокояващото действие се засилва при комбинирането й с хмел.
Съдържащият се в растението хиперицин предизвиква сензибилизиране към слънчево облъчване, за това болните, които употребяват дълго време билката, трябва да избягват продължителното излагане на слънчева светлина.

Съществуват различни предписания за приготвяне на запарки и отвари от билката. Вътрешно тя най-често се приема като запарка, приготвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 мл. вода. След като ври 10-15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за едно денонощие. За лечение на язвената болест у нас се използва запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л. вода, която се пие вместо вода за едно денонощие. Под формата на клизми запарката се прилага при колит и хемороиди. Външно дрогата и нейният маслен извлек се използват при много кожни заболявания. Извлекът се получава с 20-30 пресни, цъфтящи цветове на растението, които се счукват ситно и се заливат с 250гр.растително масло – маслинено, слънчогледово, ленено и др. Извлекът се разклаща често. След две седмици се прецежда и с него се обработват раните.

Билката влиза в състава на много лекарствени препарати. У нас се използва като суровина за получаване на препарата пефлавит, който съдържа катехини и притежава капиляроукрепващо действие.

Важни правила за билките и тяхното използване