Време за четене: 3 минути

Част от цветята и растенията, които отглеждаме в дома и в градината са отровни. В тази втора част на материала за отровните домашни растения ще ви представим още 5 такива представители на флората, популярни за отглеждане в домовете и градините на България: ипомея, лупина, жълта акация, манго и рицин.

Ипомея (Ipomoea)

Родът Ипомея (Ipomoea) има над 500 различни вида. Най-разпространени като декоративни увивни растения с красиви нетрайни цветове са видовете Трицветна ипомея (Ipomoea tricolor), Бяла ипомея (Ipomoea alba), Бръшляноподобна ипомея (Ipomoea hederacea) и много други с различна окраска на цветовете.
У нас в разговорния език за този род се използва наименованието „грамофонче“, „телефонче“ и други подобни.

Части, съдържащи отровно вещество: вътрешността на семената (без обвивката им) съдържа токсични съединения.

Отровно вещество: алкалоиди – амиди на лизергиновата киселина и елимоклавин. Общото съдържание на алкалоиди е различно в различните видове ипомея.

Признаци на отравяне: алкалоидите, които се съдържат в семената на ипомеята, имат халюциногенно действие, подобно на синтетичния наркотик LSD. Поглъщането на 200 – 300 семена на ипомея може да предизвика признаците на отравяне, които са понижено кръвно налягане, разстройство, халюцинации, повдигане, разширение на зениците.

Лупина (Lupinus)

Лупина е род от семейство Бобови, който има доста повече от 200 вида, разпространени в Северна Америка и Европа. В Европа е разпространен подрод със същото наименование Lupinus, който има около 150 вида. Много от тях се култивират като градински растения.
Семената на лупината съдържат много жизнено важни аминокиселини и се използват за храна като заместител на соята, но след неколкократно преваряване, за да се отстранят токсичните вещества.
Части, съдържащи отровно вещество: листа, узрели плодове, семена, стебла.

Отровно вещество: алкалоиди анагирин, лупанин, спартеин.

Тези алкалоиди и техните производни предизвикват отравяне при тревопасните домашни животни и хората. При дребните тревопасни (овце, кози) могат да предизвикат дори смърт. При хората може да предизвика отравяне консумацията на семена на лупина, които не са термично обработени според указанията – няколкократно изваряване със смяна на водата до премахване на горчивината.

Съдържанието на алкалоиди е различно в различните видове лупина. Обикновено за храна се използват видове с ниско съдържание на токсични вещества.
Признаци на отравяне: при хората предизвиква замайване и некоординирани движения.

Жълта акация (Laburnum anagyroides)

Жълтата акация (Laburnum anagyroides), наричана още златен дъжд, е декоративно дърво, високо до 7 m, от рода Laburnum, семейство Бобови. Разпространена е в Централна и Южна Европа. В България се среща често в градинки, паркове и домашни градини.
В някои части на страната цветовете на Бялата акация (Robinia Pseudoacacia L.), която е от друг род, се използват за храна (сурови или панирани) поради сладникавия вкус и приятен аромат. Цветовете на жълтата акация не са подходящи за тази цел, защото съдържат вещества, които са вредни за човешкото здраве.

Части, съдържащи отровно вещество: всички части на растението – кора, листа, семена. Кората на Бялата акация също съдържа отровни вещества.

Отровно вещество: алкалоид цитизин. Най-голямо е съдържанието на цитизин в семената – до 2%. Цитизинът се използва и в някои медикаменти – например табекс.

Признаци на отравяне: най-често отравяния се получават при деца и възрастни при поглъщане по погрешка или незнание на клончета, цветове или шушулки със семена. Най-характерни признаци са: коремни болки, мускулни спазми, некоординирани движения и кома.

Манго (Mangifera indica)

Колкото и странно да изглежда, но и плодовете манго могат да имат нежелателен ефект върху хората.

Манго (Mangifera indica) е тропически плод, който се консумира често и у нас. За да се предпазим от нежелани последствия, трябва да знаем някои неща за този плод.
Кожата на плода и дръжката му съдържат вещества, които имат неприятно въздействие върху човека. Естествено, не може да се говори за някакви тежки последствия.

Части, съдържащи отровно вещество: кожата на плода и дръжката му.

Отровно вещество: маслено-смолни вещества.

Признаци на отравяне: повдигане, повръщане и еритема (зачервяване на кожата).

Затова белете плода манго преди консумация!

Рицин (Ricinus communis)

Растението рицин (Ricinus communis) у нас се използва като декоративно растение в много домашни градини поради красиво обагрените си листа и съцветия. Растението е използвано още от дълбока древност. В древен Египет са използвали маслото от рицинови семена в лампите за осветление. За същите цели е използвано това масло и в древен Китай и Индия. В открити древни папируси от Египет, разчетени през 1989 г., се описва лаксативното действие на рициновото масло. Също от древността са известни и токсичните свойства на семената на рицина.
За любителите на това растение се препоръчва да не допускат образуването на плодове и семена на растението, за да се избегнат нежелателни инциденти. Семената за посев трябва да се съхраняват в недостъпни за деца места.

Части, съдържащи отровно вещество: семена. Много малко съдържание на отровно вещество се открива и в останалите части на растението.

Отровно вещество: рицин. Веществото рицин е прост протеин (токсалбумин) и е водоразтворим. Той е една от най-силните естествени отрови. Сдъвкването на няколко семена може да причини летален край. Леталната доза (при проникване в кръвта) е само 1/2 000 000 част от теглото на жертвата.

Известна жертва на отравяне с рицин е писателят Георги Марков, загинал на 11. септември 1978 г. след покушение срещу него в Лондон.

Признаци на отравяне: коремни болки, разстройство, повдигане, повръщане и треска.

Статията е реализирана благодарение на bimbargo