Време за четене: 4 минути

Някои растения, отглеждани в дома, притежават съставки, които действат неблагоприятно на човека, в някои случаи могат да причинят и смърт, особено на деца.
Ще се постараем в няколко статии да опишем някои от тези растения и причините за отравяния с тях.

Дифенбахия (Dieffenbachia sp.)
Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението.
Отровно вещество: Калциев оксалат. Микроскопични кристалчета, които предизвикват възпаление, ако попаднат върху или в човешкото тяло. Ако се погълнат листа, сок или други части от растението, те могат да причинят възпаление на лигавицата на устата и глътката, което може да продължи няколко дни. В по-тежки случаи може да се стигне до задушаване. Да се избягва попадане на сок от растението върху очите, защото предизвиква силно възпаление и дразнене.
Дифенбахията се използва като растение, пречистващо въздуха в дома.

Монстера (Monstera deliciosa)
Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението.
Отровно вещество: Калциев оксалат.
Има подобно действие като Дифенбахията при дъвчене и поглъщане на части от растението. Предизвиква и алергични реакции у някои хора.

Други растения, които съдържат калциев оксалат и имат подобно въздействие върху човека са:
• Филодендрон (Philodendron sp.)
• Антуриум (Anthurium andraeanum)
• Каладиум (Caladium hortulanum).

Хортензия (Hydrangea macrophylla)
Части, съдържащи отровно вещество: Листа и цветни пъпки.
Отровно вещество: Хидрагин (Hydragin), цианогенен гликозид.
Признаци на отравяне: Предизвиква повръщане, коремни болки, диария, затруднено дишане, летаргия и кома. У някои хора предизвиква контактни дерматити при работа с растенията. Отравянията са редки, тъй като растението не е привлекателно за ядене…

Татул (Datura innoxia)
От рода Datura (Татул) някои видове се използват като декоративни цветя, отглеждани в градината или дори в саксии.

Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението.
Отровно вещество: Атропин, хиосцин, хиосциамин.
Тези алкалоиди се използват в медицината като спазмолитици (атропин, хиосцин) и за разширяване на зениците (атропин), но в по-големи количества причиняват отравяне и дори смърт. Леталната доза атропин е 100 mg.
Признаци на отравяне: Възбуда, конвулсивни движения, кома, сънливост, халюцинации, висока температура.

Амарилис (Amaryllis belladonna)
Амарилис беладона е единственият естествен вид на рода Амарилис (често смесван с рода Хипеаструм). Родината му е Южна Африка, по-точно югозападният край на Африка – полуостров Кейп (Cape Peninsula). В домашни условия се отглеждат различни хибриди.

Части, съдържащи отровно вещество: Луковицата на растението.
Отровно вещество: Ликорин, температурно устойчив алкалоид, който се съдържа също и в луковиците на кливия, кокиче и нарцис. Количеството на алкалоида в луковиците е малко, така че за да се получат симптомите на отравяне, е необходимо да бъдат погълнати големи количества луковици.
Признаци на отравяне: Разстройство, гадене и повръщане.

Антуриум (Anthurium)
Антуриум е род, който има голям брой видове (почти 1000) с характерни цветове в различни отенъци, често отглеждани в домашни условия. Антуриум е разпространен във влажните тропически гори на Централна и Южна Америка. Привнесен е и в някои страни на Азия, но там не е ендемичен вид.

Части, съдържащи отровно вещество: Стебла и листа.
Отровно вещество: Микрокристали калциев оксалат.
Признаци на отравяне: Микрокристалите калциев оксалат предизвикват възпаление на лигавицата на устната кухина и гърлото при поглъщане на листа и стебла на растението. Това предизвиква затруднения в дишането, пресипване и хрипост на гласа. В по-тежки случаи може да предизвика асфиксия (спиране на дишането).
Външно – може да предизвика еритема (възпаление) на кожата на ръцете или други части на тялото.

Хризантема (Chrysanthemum L.)
Родът хризантема (Chrysanthemum L.) съдържа над 30 вида. За декоративните хризантеми, отглеждани заради красивите им цветове, през 1999 г. е определено таксономичното название Chrysanthemum indicum L. Родината на хризантемите е Източна Азия (Китай, Япония и др.).

Части, съдържащи отровно вещество: Листа.
Отровно вещество: arteglasin A (сесквитерпен лактон).
Признаци на отравяне: Сесквитерпен лактоните са химически съединения, които предизвикват различни алергични реакции у човека. Те се съдържат не само в рода хризантема, но и в цялото семейство Сложноцветни (Asteraceae). Така че ако човек е алергичен към хризантемите, ще получава алергична реакция и от други членове на фамилията, като напр. Лайка(Matricaria chamomilla) и Бял равнец (Achillea Millefolium).

Кърпикожух (Colchicum autumnale)
Наричан още мразовец и (неправилно) есенен минзухар.
Кърпикожухът е луковично растение от рода Мразовец (Колхикум – Colchicum), семейство Кремови (Лилиецветни – Liliaceae). Често се смесва с минзухара, който е от рода Минзухари (Crocus), семейство Перуникови (Iridaceae) и не е отровно растение. Тъй като някои видове минзухар цъфтят и през есента, може лесно да се смеси с кърпикожуха. За разлика от цвета на минзухара, който има 3 тичинки, кърпикожухът има 6 тичинки. Освен това листата на кърпикожуха са значително по-широки от листата на минзухара. Кърпикожухът, както и минзухарът, се отглежда като декоративно растение в много домашни градини. Луковицата на кърпикожуха има миризма, наподобяваща миризмата на чесън.

Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението, особено луковиците и семената.
Отровно вещество: Алкалоиди колхицин, колхицеин и още около 20 други. Някои от тези алкалоиди се използват за медицински цели като лекарства. Най-силно отровен е колхицинът, той е една от най-силните отрови на клетъчно ниво. Съдържанието на колхицин в луковиците е 0.03-0.06% , а в семената – 0.02-0.04%.
Тези алкалоиди са устойчиви при дълго съхраняване, сушене, загряване, варене.
Колхицинът действа на централната нервна система, като парализира нервните окончания и блокира нервно-мускулните връзки. Действието му е подобно на действието на цианидите и за него няма открит антидот.
Признаци на отравяне: Стомашни болки, колики, колапс, разстройство, хемоглобинурия (хемоглобин в урината), възпаление на устната кухина, гадене, жажда, повръщане. В по-тежки случаи на отравяне може да има летален изход.

Момина сълза (Convallaria majalis)
Момината сълза е многогодишно растение с красиви гроздовидни съцветия с приятен аромат. Тя е единствения вид на рода Момина сълза. Член е на семейство Ruscaceae (Рускусови, Игликови) според последната таксономична класификация. Отглежда се в много градини в България.

Части, съдържащи отровно вещество: Всички части на растението – цветове, листа, узрели плодове (които приличат на червено френско грозде), корени.
Отровно вещество: гликозиди конвалатоксин, конвалозид и редица други, както и някои сапонини. Конвалатоксинът е един от най-силните естествено срещани токсини с действие върху сърцето. Той предизвиква нарушение в ритъма на сърцето. В медицината този гликозид се използва (разбира се в необходимите малки дози) за лечение на сърдечна недостатъчност и леки нарушения в сърдечния ритъм.
Признаци на отравяне: Коремни болки, гастроентерити (възпаление на лигавицата на стомаха и на тънките черва), главоболие, повдигане, разширение на зениците, повръщане. Съпровожда се също с нарушение на сърдечния ритъм, студена и влажна кожа. При приемане на големи дози от отровните вещества може да настъпи кома и летален край. Това е малко вероятно при хората, но ако домашни котки и кучета имат достъп до растенията, има вероятност да се отровят при поглъщане на части от тях.

Бръшлян (Hedera helix)
Бръшлянът е представител на семейство Бръшлянови, род Бръшлян. Най-разпространен в Европа и част от Азия вид е обикновеният (английски) бръшлян (Hedera helix).
В домашни условия се отглеждат различни култивирани подвидове с красива окраска на листата.

Части, съдържащи отровно вещество: Листа, узрели плодове. Тъй като плодовете са горчиви на вкус, едва ли могат да бъдат погълнати от деца или възрастни в големи количества, за да получат отравяне.
Отровно вещество: Дидехидрофалкаринол, фалкаринол, хедерасапонини. Хедерасапонините претърпяват частична хидролиза до токсичните субстанции микрохедерин и бетахедерин. Дидехидрофалкаринолът и фалкаринолът предизвикват силно зачервяване на кожата и дерматити при чувствителни към тях хора. Екстракт от бръшлян се използва в медицината за лечение.
Признаци на отравяне: Мокро изприщване, затруднено дишане, кома, конвулсии, разстройство, еритема, мускулни спазми, парализа, повръщане.