Време за четене: < 1 минута
Бахар, пимента или ямайкски пипер

Бахарът (Pimenta dioca), наричан още пимента, е подправка, представляваща сухите неузрели плодове на дървото пиемтено.

Една от най-старите подправки, позната още от времето на ацтеките. В Европа е пренесена от испанците през ХVI век. Родина на растението, чиито сушени плодове се използват за подправка, са тропическите райони на Америка. Дървото е от сем. Миртови, високо е до 10 м и е известно като пимента.

Плодовете са тъмнокафяви, сферични с по една семка. Ароматът им е подобен на смес от карамфил, канела и индийско орехче. Събират се когато са узрели и се оставят да изсъхнат на слънце.

Ползите за здравето на Бахар са огромни.

Използва се като лечебно средство още от ХIII век за подобряване на храносмилането и повишаване на апетита. Намалява възпалението и да облекчава болката в различни части от тялото.  Но е важно да запомним, че са нужни малки количества от подправката. За пет порции нужното количестео е три – четири плодчета.

Бахарът не се препоръчва при чернодробни, бъбречни, жлъчни и стомашни заболявания.

В кулинарията се употребяват плодовете – 3–4 зърна за ястие от 5 порции, за ароматизиране на супи, рибни и месни ястия, маринати за дивеч и говеждо месо, като консервиращо средство за туршии и в колбасарството.

Комбинира се добре с черен пипер, целина, кромид лук, дафинов лист, чесън и др., влиза в състава на къри и други смески.