Начин на приготвяне: За получаване на нектар се вземат 1 кг обелени, добре узрели и омекнали банани, които се пресоват. Полученото пюре се поставя в емайлиран съд и се прибавя 1/2 кг захар. Долива се с 1/2 литър вряла вода и се разбива добре с миксер до разтваряне на захарта и получаване на еднородна маса. Проблемът при бананите е, че много бързо потъмняват след обелване, а ароматът им е много чувствителен към топлина.
Подходящи комбинации: От бананите най-често се приготвя пюре, което се смесва със сокове от други южни плодове (портокали, ананас, маракуя), при което се получават много привлекателни коктейли. Лечебни качества: Наличието на голямо количество калиеви соли в плода го прави особено полезен при отоци, тъй като спомага за отделянето на течности от организма. Бананите се използват като диетична храна при атеросклероза и хипертония.
Противопоказания: Зрелите банани следва да се избягват при диабет и затлъстяване, поради високото съдържание на захари, а
при рязко повишена киселинност на стомашния сок употребата им се ограничава.