Време за четене: < 1 минута
Сок пт диня

Начин на приготвяне: Избира се добре узряла диня, която се нарязва на резени. Отстраняват се семките, плодовото месо се отделя от кората и се нарязва на малки парчета, които се пресоват или центрофугират. Полученият сок е за бърза консумация.
Поднася се охладен, като по желание може да се подслади с пчелен мед или захар. Тъй като има над 500 сорта дини, които се различават по аромата и захарното си съдържание, то и полученият сок е с различни качества.

Подходящи комбинации: Сокът от диня е доста сладък, но с леко блудкав вкус и слаб аромат, поради което е добре да се смесва със сокове от ябълки, лимони, портокали, ананаси и др.

Лечебни качества: Сокът от дини действа ободряващо при висока температура. При силно изтошение след прекарана тежко заболяване от древни времена се използва сгъстен сок от плода (“динен мед”), който се препоръчва и при високо кръвно налягане. Поради изразеното си диуретично действие сокът от диня се препоръчва като ефективно лечебно средство при възпаление на пикочните пътища. Използва се още срещу отоци при сърдечна недостатъчност и за тонизиране на сърдечната мускулатура.

Прилага се и при възпалителни процеси на черния дроб и жлъчния мехур, както и на пясък и камъни в него. При затлъстяване също се назначават “динени” разтоварващи дни. Съдържащите се витамини имат противосклеротично действие, поради което дините се препоръчват като добро профилактично действие срещу атеросклероза.