Бергамот – сладък лимон с лечебни свойства
Бергамот (Citrus bergamia)
Сем. Седефчеви
Малък цитрусов плод на бергамотовото дърво достигащо до 4 м височина. Произхожда от Северна Америка. Дървото цъфти през април, а плодовете му се събират от ноември до март. Расте в Индия, но се култивира и в Южна Европа.
Има жълти, сферични, лимоненожълти плодове с големина около 5 – 6 см в диаметър. Кората им съдържа 1,3% етерично масло с приятен силен аромат и зеленикаво-жълт цвят.
Плодът е кисел, а от неговата ароматна обвивка се извлича Бергамотовото масло, което се използва за производството на чай Ърл Грей. Сокът на плода е бил използван в калабрийската област като лекарство за лечение на малария.
Есенцията от бергамот е основна съставка в много парфюми.
Бергамотовото масло има сенсибилизиращи свойства. В кулинарията се използва за ароматизиране на захарни изделия, сладка, конфитюри и желета, както и сокове.
Свежите листа и цветове се употребяват като чай, а захаросаните плодове – за декорация на сладкарски изделия.
При прекомерна консумация на плода може да настъпи отравяне.