Време за четене: 2 минути
ВАНИЛИЯ  Vanilla

Ванилията (Vanilla). Е една от най-популярните подправки, използвана и като лечебно средство в Мексико, където е нейната родина.

Получава се от плодовете на някои видове пълзяща орхидея (предимно Vanilla planifolia).

Името идва от испанската дума vainilla, която в превод означава ножница на малка сабя.

Ванилията е разпространена в тропичните и субтропичните зони. Тя е била позната и почитана още от ацтеките, които правели специална напитка от нея – смес от какаови зърна, ванилия и мед, смятана за мощен афродизиак.

Растението представлява много дълга лиана. С времето и еволюцията при някои видове изчезва листната маса и остават единствено дългите стъбла.

Цветовете са най-често бели или зеленикавобели, по-рядко зеленикави или жълти.

Събраните още зелени плодове се подлагат на ферментация, при която придобиват тъмнокафяв цвят, а по повърхността се отделят кристалчета ванилин с характерен приятен мирис.

Според изискванията за доброкачественост шушулките трябва да са дълги 10–22 см, да са еластични, но не и сухи. Те съдържат множество миниатюрни семенца и достигат на дължина 10-30 см и ширина 4-8 см.

Семенцата узряват за около 8-9 месеца, шушулката променя цвета си от зелен до черен и започва да излъчва силен аромат, а в семенцата се съдържа силно ароматното, тъмно етерично масло.

В семената на ванилията се съдържат полизахариди, смоли, дъбилни вещества, анасоново и канелено масло. Витамини от група В, микроелементи, пантотенова киселина.

Ваниловата есенция има голямо приложение и извън кулинарията – използва се при направата на парфюми, пури и ликьори.

Ванилията има положителен ефект върху храносмилателната система и стимулира секрецията на жлъчка. Подобрява храносмилането, облекчава стомашните болки.

Силен афродизиак и антиоксидант.

В кулинарията намира широко приложение в сладкарството и хранителната промишленост за ароматизиране на десертни кремове и кремове за торти, тестени изделия и ликьори.

Над 90% от така наречените ванилови продукти са ароматизирани с изкуствена ванилия, съставена от синтетичен ванилин.

При прекомерна употреба води до пристрастяване и възможност от развиване на ванилизъм – изразява се в главоболие и зачервяване на кожата.

Много важно е да знаем правилата за билките и тяхното използване!