Време за четене: 4 минути

Босилек

Босилек (Ocimum basilicum L.)
Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Босилекът произхожда от тропичните части на Азия, въпреки че е повсеместно разпространен като билка и подправка. Може да го срещнете в най-разнообразни разновидности и аромати – лимонов, на анасон, канела и мащерка.

Сортове и видове: Основният сорт с кулинарно приложение е камфорният босилек (O. basilicum).
Компактни сортове с дребни листа, често наричани храстовиден босилек или дребен босилек (O. minimum), са популярни в Гърция и са подходящи за отглеждане в саксии и сандъчета. Сред тези сортове е и “Green Globe”.
Видовете с едри листа включват сортове като “Napolitano”, известен и като “Lettuce Leaf” и “Italian”. Има големи, набръчканиу светлозелени листа и е перфектен за приготвяне на песто. “Genovese” е друг сорт, популярен в Италия, перфектно съчетаващ се с домати и чесън.
Видове с цветни листа се използват за декоративни и кулинарни цели. Те включват сортовете “Red Rubin”, “Purple Ruffles”, който е с накъдрени листа, и “Ararat” – със зелени, изпъстрени с лилаво листа и мирис на анасон.

Видове с цитрусов аромат са кръстоски на обикновен и американски босилек (O. americanum). Тези хибриди включват сортовете “Lime”, “Sweet Dani” и “Mrs Burn’s Lemon”. Сортът “Lesbos” има силни нотки на подправки и цитрусови аромати.

Отглеждане: Срещат се около 60 вида босилек в естествена среда в тропическите и субтропическите райони на Азия и Африка. Могат да бъдат едногодишни и многогодишни растения и храсти с прости ароматни листа и съцветия от малки, бели или розови цветове, подобни на цветовете на мащерката.

Място: Босилекът изисква слънчево и топло, защитено от вятър място. Почвата трябва да има много добри дренажни свойства. Ако отглеждате босилек в помещение, следва редовно да проветрявате. Ако сте решили да отглеждате навън, изнесете растенията когато минималните температури са над 12 градуса.
 Босилек
Грижи: Босилекът има нужда от редовно поливане, но не преполивайте, тъй като растенията са чувствителни на прекомерна влага. Затова почвата трябва да има добри въздухо- и водопропускливи свойства. Оптималната температура е над 16 – 18 градуса. Ако го отглеждате на сенчесто и хладно място, не очаквайте хубави и здрави растения. Редовно откъсвайте съцветията, за да стимулирате растежа и да удължите продуктивния живот.

Събиране и съхранение: Събирайте младите връхчета, зрелите листа и съцветията по всяко време. Дръжте ги далеч от пряка слънчева светлина и като изсъхнат, ги натрошавайте и съхранявайте в стъклени съдове, на хладно и тъмно. Растенията се запазват по-добре във фризер, отколкото изсушени, но се обезцветяват и са подходящи единствено за готвене. Ако сте решили да съхранявате във фризер, замразявайте листата цели, а не накълцани, понеже се натрошават много лесно, когато са замръзнали.

Размножаване: С изключение на многогодишните сортове босилек, Огромното мнозинство от видове са едногодишни и се отглеждат от семена. Засяват се на плитко и покълват на топло. Когато растенията поотраснат се разсаждат през 20 – 30 см. За дремните сортове и през 40 – 50 см. За по-едрите сортове. Многогодишните сортове се размножават най-лесно чрез резници. Те се вкореняват лесно във вода.
 Босилек
Болести и вредители: Босилекът е любимо растение на листните въшки, както и на гъбичните болести (Fusarium). Често страда и от сива плесен (Botrytis). Като инсектициди и фунгициди ползвайте природни продукти, тъй като идеята да ги отглеждаме е да ги консумираме. Като профилактика на заболяванията, подобрете условията на отглеждане – по-висока температура и проветряване.

Интересно за босилека: Растението е естествен дезинфектант. Ако го отглеждате до балконска врата или прозорец, гони мухите и комарите.

Приложение в народната медицина: Съдържа около 1,5% етерично масло с твърде разнообразен състав. Познати са няколко типа етерично масло – със съдържание главно на линалоол и метилхавикол или или камфора и др. В дрогата са установени сапонини,танини, органични киселини, флавоноиди и др.
Има противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и др. действия, които се дължат на етеричното масло.

Билката се употребява за възбуждане на апетита, за лечение на хронични колити,гастрити и ентерити (особено придружени от колики). Намира приложение при кашлица и бронхиална астма. Препоръчва се при възпаление на пикочните пътища, при зъбобол,хрема, ангина и др. Дрогата влиза в състава на препарати за лечение а кашлица, чревни колики и др.
В големи количества може да предизвика отравяне.
Прилага се под формата на отвара от 1-2 чаени лъжички билка на 250 мл. вода, която се изпива за 1 ден.
 Босилек

Важни правила за билките и тяхното използване