Време за четене: < 1 минута

БрошБрош (Rubia tinctorum L.)
Семейство Брошови (Rubiaceae)

Многогодишно тревисто растения с дълго, хоризонтално и цилиндрично коренище, което е червенокафява отвън и червено отвън. Листата са елипсовидни, заострени на върха, почти без дръжки. Цветовете са дребни, жълтозелени, групирани по няколко в метловидни полусенници. Плодовете са ягодовидни, отначало червени, след това черни, съставени от две кълбовидни части с по едно семе. Цъфти от юли до септември. Среща се нарядкао в цялата страна, предимно в Южна и Източна България. Използва се коренището (Rhizoma tinctorum), събрано през есента, след узряване на семената, или през ранна пролет.
Съдържа до 6% свободни и гликозидно свързани антрахинони. Най-голямо е количеството на ализарина и неговите производни. Освен това съдържа флавоноиди, хлорогенова киселина, както и лимонена, ябълчна и винена, до 15% захари, пектинови вещества и др.
Съдържащите се в коренището антрахинони и други съставки имат диуретично, слабително и подобряващо храносмилането действие. Най-често намира приложенние при камъни (оксилатни) в бъбреците и в пикочния мехур, при възпаление на пикочните пътища. Предписва се и при рахит, нередовна менстурация и др.
Препоръчва се под формата на извлек, приготвен от 1 чаена лъжичка корени, накиснати за 8 часа в 250 мл.студена вода. След като се прецеди извлекът, билката се залива с 250 мл. вряща вода. След 15 мин. и вторият извлек се прецежда. Двата извлека се смесват и се изпиват за 1 ден на 4-5 пъти. Острият и неприятен вкус ограничава употребата на билката.

Важни правила за билките и тяхното използване