Бряст, Полски бряст (Ulmus minor)
Разпространение: Брястът е разпространен в цялата страна в смесените широколистни гори и по влажните крайречни низини.
Описание: Разклонено, високо до 30 м. дърво. Листата са двойно или тройно назъбени, несиметрични, отгоре голи, гладки или грапави, а отдолу по-силно или по-слабо окосмени. Съцветията се развиват преди листата през март – април във вид на кичури. Цветовете са двуполови, със зеленикав околоцветник, 4 – 5 тичинки и един плодник. Плодът на бряста е орехче, по ръба с ципеста крилатка.
Използваема част: Кората на младите клонки, която се бели напролет преди да започне движението на соковете. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения.
Химичен състав: В кората на бряста се съдържат дъбилни вещества, а в листата има бариев сулфат.
Лечебни свойства и приложение: Притежава противодиарично, запичащо и кръвоспиращо действие. Прилага се при лечение на диария, кръвотечение, трипер, маточни кръвотечения и др. Външно за тампони при възпаление на пикочния мехур (цистит) и възпаление на матката (метрит).
Българската народна медицина препоръчва отвара от кора на бряст при кожни изриви, скрофули, болки в стомаха и червата и др. Външно – за компреси при гнойни рани, сухи лишеи, за лапи против циреи и др.
Начин на употреба: 1 супена лъжица наситнени кори се варят 10 минути в половин литър вода. Прецедената отвара се пие по 1 чаена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Важни правила за билките и тяхното използване